Kaiken maailman hullutuksia

Ehkä tulevat sukupolvemme eivät enää ole markkinamiesten ja -naisten höynäytettävissä kaikenlaisiin hullutuksiin, edes terveyshullutuksiin.

Ostaisitteko alusvaatteet, jotka poistavat vartalostanne rasvaa niin, että saatte kauniin lantionkaaren? Entä ostaisitteko laitteen, jossa on patterit ja kaksi vesiallasta, ja kun työnnätte jalkanne niihin, saatte hermoihinne lisää virtaa? Tai ostaisitteko eliksiiriä, joka lisää painoanne ja tekee teidät terveen ja elinvoimaisen näköiseksi? Laihuus ja kalpeus kun on rumaa, ja kukapa ei haluaisi olla pyöreä ja verevä.

Näitä ja monia muita terveystuotteita kaupattiin suomalaisille ennen sotia. Nyt tuon ajan terveystuotteiden mainokset huvittavat meitä. Kaikenlaista sitä ihmisille myytiinkin. Toisaalta suomalaiset olivat tuohon aikaan vähän koulutettua maalaisväkeä. He eivät voineet ymmärtää, että heidät huijattiin ostamaan tehotonta hömppää.

Nykyään suomalaiset ovat maailman koulutetuin kansa. Ihmiset ovat myös terveysasioissa valistuneita ja osaavat erottaa tutkimuksiin ja maalaisjärkeen perustuvat terveen elämän ohjeet markkinamiesten ja -naisten puheista. Siksi onkin hieman outoa, että ihmiset syövät purkeista vitamiineja, vaikka kaupoissa on tarjolla enemmän ruokaa kuin koskaan ihmiskunnan historian aikana. Tammikuussakin hyllyissä on viittä lajia omenoita ja kasoittain tuoreita vihanneksia. Miten meillä siis voisi olla puutetta vitamiineista?

Entä onko auringon valo, tuo kaiken elämän lähde, muuttunut yhtäkkiä meille niin vaaralliseksi, että lapsillekin täytyy laittaa aurinkolasit päähän pihalle mennessä? Vai onko lapsissamme tapahtunut jokin yllättävä geenimutaatio, minkä vuoksi meidän täytyy varjella lastemme silmät auringon valolta?

Flunssan aikana moni taas maksaa ravistetusta vedestä tai sokeripillereistä sen sijaan, että laittaisi villasukat jalkaan, viltin niskaan ja olisi hiljaa muutaman päivän luonnon parantaessa aivan ilmaiseksi. Ja kaikenlaisia eksoottisia marjoja maailman ääristä myydään kovaan hintaan terveyttä edistävinä, vaikka meillä on metsät täynnä ravitsevia marjoja vapaasti kerättävinä.

Suomalaiset ovat nykyään terveempiä ja pitkäikäisempiä kuin koskaan historiansa aikana. Samanaikaisesti meille on tarjolla enemmän erilaisia hoitoja, hoitajia ja terveystuotteita kuin koskaan aiemmin. Johtuuko parantunut terveydentilamme tästä? Tuskinpa.

Olemme terveempiä siksi, että meillä on jatkuvasti tarjolla puhdasta vettä, monipuolista ravintoa, kunnollisia kenkiä, lämpimiä asuntoja, toimivat wc:t, ehjät kadut ja katuvalot. Olemme terveempiä siksi, että neuvoloissamme lapset rokotetaan niin, että ennen sotia tavalliset ja usein tappavat ja vammauttavat taudit, kuten jäykkäkouristus, kurkkumätä, hinkuyskä, tuhkarokko, sikotauti jne., on meiltä tyystin hävitetty. Olemme terveempiä myös siksi, että lapsemme opetetaan lukemaan ja ajattelemaan, ja heille annetaan koulupäivinä ruokaa, jotta he jaksavat lukea ja ajatella. Ehkä tulevat sukupolvemme eivät enää olekaan markkinamiesten ja -naisten höynäytettävissä kaikenlaisiin hullutuksiin, edes terveyshullutuksiin.

Raimo Puustinen
Kirjoittaja on tamperelainen yleislääketieteen erikoislääkäri. Hänellä on kolmenkymmenen vuoden kokemus yleislääkärin vastaanottotyöstä.