Kenellä on terveyden avaimet?

Terveytemme kannalta kaikkein tärkeimmät työntekijät löytyvät vesilaitokselta.

Kenellä on terveyden avaimet? Vaikka toisin voisi luulla, ne eivät ole lääkäreillä. Heillä kun on lopulta varsin vähän tekemistä ihmisen terveyden kanssa, sairauksien kanssa kylläkin.

Terveytemme kannalta kaikkein tärkeimmät työntekijät löytyvät vesilaitokselta. Jos he tekevät virheen, koko seutu sairastuu parissa vuorokaudessa, kuten saimme Nokian vesikriisin aikana nähdä. Terveytemme kannalta keskeisiä ovat myös ruokamme tuottajat, valmistajat, jakelijat ja viranomaiset, jotka varmistavat ravintomme turvallisuuden. Elintarvikkeitten saastuminen näkyykin nopeasti päivystyspoliklinikalla mahatautisina potilaina.

Terveytemme kannalta tärkeitä työntekijöitä ovat myös arkkitehdit, insinöörit, rakentajat ja asentajat. He huolehtivat siitä, että asumme lämpimissä asunnoissa, jotka eivät romahda niskaamme. He huolehtivat myös siitä, että saamme hanasta puhdasta vettä, ja että jätevedet menevät putkia pitkin puhdistamoille, eivätkä kasaannu pihamaille lasten leikkipaikoille. Heidän virheensä näkyvät terveydentilassamme nopeasti, jos talo sortuu, ja hitaasti, jos asunto on kylmä, kostea ja homeinen.

Siivoojien ja jäteautojen kuljettajien työ tulee näkyväksi vain silloin, jos heidän työnsä jää tekemättä. Tuolloin katujen varret alkavat pian täyttyä jätekasoista ja tauteja levittävistä rottalaumoista.

Myös poliiseilla on merkitystä terveydellemme. He keräävät humalaisia autoilijoita pois maanteiltä itseään ja muita rikkomasta ja valvovat liikennettä, ettemme kaahaile itseämme ja toisiamme hengiltä. He keräävät lumihankeen sammuneet putkan lämpimään ja rauhoittelevat aamuöisissä taksi- ja nakkijonoissa toisiaan rusikoivia ihmisiä.

Opettajat vaikuttavat terveyteemme opastamalla terveystiedon tunneilla nuoria ihmisruumiin toimintoihin ja niiden huolenpitoon. Toimittajat vaikuttavat terveyteemme valistamalla lukijoitaan terveysasioista. Tällä on myös kääntöpuolensa. Vastuuton lööppi ajaa huolestuneet ihmiset vastaanotoille kysymään, voisiko heillä olla tuo iltapäivälehdessä kauhisteltu eksoottinen sairaus. Räväkkä lööppi pelasti päivän irtonumeromyynnin, mutta terveydenhuollon kulut kasvoivat jälleen, ja aivan turhaan.

Terveydenhuollon ammattilaisista terveytemme kannalta tärkein työntekijäryhmä on neuvoloiden terveydenhoitajat. He huolehtivat raskauksien kulusta, äitien hyvinvoinnista ja lasten terveestä kasvusta.

Ylipäätään hoitajien rooli väestön terveyden kannalta on suurempi kuin meidän lääkäreiden. Ovathan he paljon useammin kontaktissa kansalaisiin kuin lääkärit, joita suomalainen tapaa keskimäärin kolmasti vuodessa.

Mikä sitten on lääkäreiden merkitys terveytemme kannalta? Yhtäältä me valistamme kansaa, eli kehotamme heitä olemaan rikkomatta itseään tupakalla, viinalla, ylensyönnillä ja kaikenlaisella itsensä ja toistensa huonolla kohtelulla. Toisaalta me yritämme korjata ihmisiä, kun he ovat rikkoneet itsensä tai toisensa, tai kun luonto on oikkuillut ihmisen kannettavaksi kasvaimia, tulehduksia ja muita harmeja, joita meille tulee hyvistä elintavoistamme huolimatta. Terveyden avaimia meillä lääkäreillä ei kuitenkaan ole. Ne löytyvät viime kädessä jokaisen omasta taskusta.

Raimo Puustinen
Kirjoittaja on tamperelainen yleislääketieteen erikoislääkäri, joka hämmästelee tällä palstalla terveydenhuollon ilmiöitä.