Liian vanha töihin

Sari Hannukainen toivoo saavansa työskennellä eri ikäisten ihmisten ympäröimänä.

Liian vanha töihin Kuva 1 / 1

Työ asettaa ihmisiä hyvin eriarvoiseen asemaan jo siitäkin lähtökohdasta, että toisilla sitä on liikaa ja toisilla sitä ei ole. Työn kuormittavuus koetaan eri tavoin ja työstä luopuminen ja eläkkeelle siirtyminen on usein odotettua, mutta se voi olla myös kirosana.

Työ on se, joka antaa sisältöä elämään ja pitää kiinni arjessa. En ole vakuuttunut siitä, että jokaisen tulisi jäädä eläkkeelle eläkeiän täyttyessä. Miksi pitäisi täysin työssään pärjääviä, suunnattoman tietotaidon omaavia senioreja heittää pois työelämästä, mikäli he haluavat ja kykenevät jatkamaan siinä. Minkä suunnattoman tietomäärän ja kokemuksen heitämme hukkaan heidän mukanaan.

Entistä enemmän tulisi huomioida yksittäisen työtekijän fyysinen ja psyykkinen kunto ja miettiä työn asettamat vaatimukset. Olisiko mahdollista muuttaa työnkuvaa vähemmän kuormittavammaksi tai olosuhteisiin nähden toimivammaksi, vaikkapa työmäärää vähentämällä ja jakamalla sitä nuoremman työntekijän kanssa.

Työstä puhuttaessa painotetaan usein sen tehokkuutta. Yksittäisen ihmisen kohdalla varmasti tärkein asia on kuitenkin työssä viihtyminen ja myös arvostuksen saaminen työnsä kautta, olipa kyse sitten Nobel-tutkijasta tai kotiäidistä. Meillä kaikilla on oma tärkeä paikkamme yhteiskunnassa. Työssään viihtyvä ja motivoitunut työtekijä on kullan arvoinen koko työyhteisölleen. Hyvinvointiyhteiskuntamme perustuu sille, että jokainen löytää paikkansa tavalla tai toisella työelämästä.

Olen seurannut lähellä eläkeikää olevan, sekä eläkkeellä olevan henkilön innostavaa työlleen antautumista ja voin vain ihaillen ihmetellä sitä uteliaisuutta ja rohkeutta viedä läpi muutoksia omassa työssään. Tiedän myös niitä, jotka nauttivat eläkepäivistään lapsenlapsikatraastaan huolehtien.

Elämänlaatua on mahdollisuus tehdä valintoja. Eläkkeelle siirtyminen voi olla uusi mahdollisuus toteuttaa haaveitaan, tehdä muutoksia elämässään ja päästä eroon rasittavasta ja pitkään jatkuneesta työn kuormituksesta. Ikä ei voi olla kuitenkaan automaattisesti ainoa kriteeri eläkkeellesiirtymiseen, jos työntekijä haluaisikin jatkaa työuraansa ja hänen terveytensä ja työtilanne niin sallii.

Aikoinaan nuorena lääkärinä olen saanut opastusta taitavilta ja kärsivällisiltä kollegoilta ja oppinut heiltä paljon, etenkin sellaista mitä ei kirjojen sivuilta kykene omaksumaan. Vanhemmat kollegat ovat olleet minun työni rikkaus. Näkisin tulevaisuuteni mielelläni eri-ikäisten ammattilaisten ympäröimänä.

Sari Hannukainen
Kirjoittaja on yksityissairaalassa työskentelevä anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri.

Lue myös nämä Sari Hannukaisen kirjoitukset:
Potilailta pääsy kielletty
Virtuaalisesta kelkasta pudonnut
Se maailmankaikkeuden ärsyttävin potilas

Oletko jo lukenut nämä?