Ohjeita nuorille lääkäreille

Nuorilla on se etuoikeus, että he saavat vanhoilta sediltä ja tädeiltäkin hyviä neuvoja ja ohjeita.

Tänä keväänä suomalaisista yliopistoista valmistuu yli 600 uutta lääkäriä.

Nuorilla on se etuoikeus, että he saavat vanhoilta sediltä ja tädeiltäkin hyviä neuvoja ja ohjeita niitä erityisesti pyytämättä. Seuraavassa annankin muutaman ajattoman ohjeen valmistuville lääkäreille työmme karikkojen paremmaksi välttämiseksi.

Ensinnäkin lääkärin ammatissa toimiminen ”vaatii harjoittajaltaan kaikin puolin säädyllistä ja kohtuullista käytöstä.” Lääkärin tulee lisäksi osata ”hillitä mieltään ja säilyttää tyyneytensä, jota kyllä potilaat ja tämän omaiset usein kovasti koettelevat.”

Luonteen lujuuden lisäksi lääkärin tulee kiinnittää huomiota myös pukeutumiseensa. Lääkärin asulla tulee olla ”moitteettoman yksinkertaisuuden ja säädyllisyyden leima. Kaikki liiallisuus ja yritykset puvun omituisuudella herättää huomiota tuntuvat enimmäkseen siltä, kuin tahtoisi asianomainen ulkonaisilla keinoilla peittää sisällisiä puutteita. Semmoiset yritykset kuitenkaan eivät korvaa puutteita, vaan sen sijaan heittävät puvun käyttäjään naurettavan valon, joka on sitä silmiinpistävämpi, kun se niin kovin huonosti soveltuu toimen arvokkuuteen ja vakavuuteen.”

Lääkärin tulee myös huolehtia henkilökohtaisesta hygieniastaan, sillä ”tummat reunukset kynsien alla ja epämääräinen vivahdus käsissä ja sormissa ei ole sopusoinnussa puhtaan toimen kanssa.”

On ehkä tarpeetontakin painottaa sitä, ”kuinka viinahöyryt, joita sairassuojassa levittää heikon ja vakavaa apua tarvitsevan sairaan luo kutsuttu lääkäri, herättävät inhoa ja kauhistusta; sellainen ei sovellu lääkärin arvolle, eikä toimen ylevälle luonteelle.”

Ehkä lääkärin tärkein ominaisuus säädyllisen pukeutumisen ja käytöksen ohella on kuitenkin se, että hänen toimintansa pohjana on ”ihmisrakkaus, lämmin halu edistää lähimmäisenä onnea ja harras pyrkimys kykynsä mukaan auttaa häntä mahdollisuuksien mukaan torjumaan ja voittamaan tauteja ja kuolemaa.”

Lainaukset Max Oker-Blomin kirjasta Lääkärintoimi ja sen etiikka. Kustannusosakeyhtiö Otava 1913.

Raimo Puustinen
Kirjoittaja on tamperelainen yleislääketieteen erikoislääkäri, joka hämmästelee tällä palstalla terveydenhuollon ilmiöitä.