Pelastakaa ihmiset ry

Näemme joka päivä päivystyspoliklinikoilla ja vastaanotoillamme ihmisen rikkomia ihmisiä.

Luonnonsuojelujärjestöt suojelevat luontoa. Mutta miltä luontoa pitää suojella? Myrskyiltä, kuivuudelta vai ankarilta talvilta? Niiltä luontoa ei tarvitse suojella, koska ne ovat osa luontoa, eikä luonto vahingoita itseään. Salaman iskusta syttyneet metsäpalotkin ovat osa luonnon kiertokulkua, ja palaneen metsän tilalle kasvaa ennen pitkää entistä ehompi.

Luontoa suojellaan ihmiseltä. Ihmiset kaivavat ja hakkaavat, jättävät raiskioita ja myrkyttävät luontoa monin tavoin. Ihmiset köyhdyttävät maaperää, tekevät metsistä puupeltoja ja hävittävät kokonaisia lajeja sukupuuttoon. Luonnonsuojelun tarkoitus on pitää ihminen loitolla luonnosta, tai ainakin pysymään merkityllä polulla ja käyttäytymään kunnolla.

Eläintensuojelujärjestöt suojelevat eläimiä. Mutta miltä eläimiä pitää suojella? Varpusia haukoilta, jäniksiä ketuilta vai hirviä susilta? Eläimiä ei tarvitse suojella toisiltaan. Varpuset, jänikset ja hirvet lisääntyvät aikansa, kunnes toiset lajit pitävät kantojen kasvun aisoissa.

Eläimiä suojellaan ihmiseltä. Ihmiset ottavat eläimiä vangeikseen ja käyttävät niitä monin tavoin hyödykseen ja huvikseen. On kohtuullista, että vangiksi otettuja kohdellaan säädyllisesti. Niitä ei hakata ja niille annetaan riittävästi puhtautta, ravintoa ja suojaa. Eläintensuojelun tarkoitus on saada ihminen käyttäytymään kunnolla, jotta eläin voi vankeudessakin elää eläimen elämää.

Lastensuojelujärjestöt suojelevat lapsia. Mutta miltä lapsia pitää suojella? Estää heitä kiipeilemästä puissa, tönimästä toisiaan ja painimasta hiekkalaatikolla? Niiltä lapsia ei tarvitse suojella, koska lasten kuuluu kiipeillä puissa, töniä toisiaan ja painia hiekkalaatikolla.

Lapsia suojellaan aikuisilta ihmisiltä. Aikuiset ihmiset tekevät lapsia. On kohtuullista, että vaivalla synnytettyjä lapsia kohdellaan säädyllisesti. Lapsia ei hakata ja niille annetaan riittävästi puhtautta, ravintoa, suojaa, rakkautta ja huolenpitoa. Lastensuojelun tarkoitus on saada aikuiset käyttäytymään kunnolla, jotta lapsi voi elää vailla kipua, kylmää, nälkää ja olla lapsi.

Mutta kuka suojelisi ihmistä häneltä itseltään? Ihmiset rikkovat itseään ja toisiaan viinalla, tupakalla, huumeilla, ylensyönnillä, sohvassa television ääressä makaamisella, typerällä temppuilulla ja kaikenlaisilla henkisillä ja ruumiillisilla väkivallan teoilla. Näiden seurauksia me ihmisten korjaajat näemme joka päivä päivystyspoliklinikoilla ja ajanvarausvastaanotoillamme. Ihmisen rikkomia ihmisiä. Pitäisi varmaan perustaa Pelastakaa ihmiset ry, jonka tarkoituksena olisi pelastaa ihmiset heiltä itseltään. Meillä olisi silloin paljon vähemmän korjattavaa. Tulisi halvemmaksikin.

Raimo Puustinen
Kirjoittaja on tamperelainen yleislääketieteen erikoislääkäri, joka hämmästelee tällä palstalla terveydenhuollon ilmiöitä.