Näyttö ksylitolin hyödyistä puutteellista

Katsauksen kirjoittajia kummastutti etenkin se, ettei tutkimusnäyttö näyttänyt pitävästi tukevan ksylitolipurkan käyttöä.

Ksylitolituotteiden kariesta ehkäisevästä vaikutuksesta ei ole vielä riittävää tutkimusnäyttöä, toteaa tuore Cochrane-katsaus. Myös tutkimusten laatu ja vertailtavuus jättävät parantamisen varaa.

Katsauksessa oli mukana 10 tutkimusta, joissa oli yhteensä 5 900 osallistujaa.

Ksylitolia sisältävä fluorihammastahna saattaa olla tavallista fluorihammastahnaa tehokkaampi karieksen ehkäisyssä lapsilla tai ainakaan fluorihammastahnan käytöstä ei ole haittaa, katsauksen kirjoittajat toteavat.

Ksylitolia sisältävä hammastahna vähensi kariesta 13 prosenttia kolmen vuoden aikana tavalliseen fluorihammastahnaan verrattuna. Tätä havaintoa nakertaa kuitenkin se, että tulos perustui samojen tutkijoiden Costa Ricassa tekemiin kahteen tutkimukseen.

Muiden ksylitolituotteiden, kuten ksylitolitablettien, -kurkkupastillien, -purukumin tai ksylitolisiirapin kariesta ehkäisevästä vaikutuksesta ei saatu meta-analyysissa riittävää näyttöä. Katsauksen kirjoittajia kummastutti etenkin se, ettei tutkimusnäyttö näyttänyt pitävästi tukevan ksylitolipurkan käyttöä.

Tutkimusten perusteella ei voitu tehdä päätelmiä ksylitolituotteiden hyödyistä vauvoilla, vanhemmilla lapsilla tai aikuisilla.

Useiden ksylitolitutkimusten puutteeksi nousi myös se, ettei niissä ollut raportoitu riittävästi ksylitolin haittavaikutuksia, kuten turvotusta, ripulia tai ilmavaivoja.

Lähde: Cochrane Library: Xylitol-containing products for preventing dental caries in children and adults

Kirjoittanut:
Maria van der Meer
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.