14 faktaa: Eturauhassyöpä

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Diagnooseja tehdään nykyään lähes 5 000 vuodessa.

1. Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa ja sitä esiintyy harvoin alle 50-vuotiailla miehillä.

2. Sairastuneiden keski-ikä diagnoosin toteamishetkellä on Suomessa 71 vuotta.

3. Noin 23 prosenttia eturauhassyövistä on perinnöllistä tyyppiä.

4. Eturauhasessa oleva pieni kasvain ei useimmiten vaivaa millään tavoin.

5. Lääkäri tunnustelee eturauhasen kokoa peräsuolen kautta. Joskus pienen kasvaimen tunteminen voi olla vaikeaa jopa lääkärille.

6. Syövän kasvaessa eturauhanen ahtauttaa virtsaputkea. Tämä johtaa virtsaamisongelmiin, jotka voivat olla eturauhassyövän ensimmäisiä oireita. Tosin virtsaamisvaivat voivat johtua myös eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta.

7. Epäily syövästä voi syntyä, jos prostataspesifinen antigeeni (PSA) on suurentunut. PSA-arvon suurentumisen ei kuitenkaan aina tarvitse merkitä sitä, että miehellä on syöpä. Tuntuvasti suurentunut PSA-arvo (>10 µg/l) viittaa kuitenkin vahvasti eturauhassyöpään. Tällaisista henkilöistä noin 50 prosentilla on syöpä.

8. Syöpä voi kasvaessaan levitä eturauhasen läheisyydessä sijaitseviin kudoksiin ja elimiin. Syöpäsolut voivat myös kulkeutua veren tai imunesteen mukana muualle elimistöön. Luustokipu on yleisin merkki eturauhassyövän leviämisestä.

9. Jos kasvain havaitaan silloin, kun se on pieni ja eturauhaseen rajoittunut, voidaan sairaus hoitaa parantavasti.

10. Hoito määräytyy syövän koon, levinneisyyden, potilaan iän ja muiden sairauksien mukaan. Hoitona voi olla pelkkä seuranta silloin, kun hoidon ei odoteta parantavan ennustetta. Muussa tapauksessa käytetään hormonihoitoa, sädehoitoa tai leikkausta.

11. Ennuste on hyvä, jos syöpäkasvain on paikallinen ja syöpäkudos erilaistunutta. Tällaisista potilaista yli 90 prosenttia elää vähintään 10 vuotta syöpädiagnoosin jälkeen.

12. Eturauhanen on yksi sukurauhasista ja eturauhassyövän hoidot voivat vaikeuttaa seksuaalisia toimintoja.

13. Eturauhassyövän ehkäisyä ei tunneta. Runsas rasvan käyttö ja lihavuus näyttävät kuitenkin olevan riskitekijöitä. Toisaalta runsas soijan ja tomaatin käyttö näyttävät vähentävän eturauhassyövän riskiä. Riittävä D-vitamiinin saanti (10 mikrogrammaa päivässä) saattaa jossakin määrin suojata eturauhassyövältä.

14. PSA-testin käytöstä seulontamenetelmänä kiistellään kiivaasti. Terveyskirjaston mukaan seulonnan ja sen perusteella tapahtuvan hoidon ei ole osoitettu vaikuttavan seulottujen eliniän pituuteen. Lisäksi hoidolla voi olla suurempia haittavaikutuksia kuin itse syövällä. PSA:n tutkiminen on kuitenkin hyödyllistä, jos virtsaamisoireet ovat kehittyneet nopeasti.

Tarkistanut:
Irma Lehtimaja
Toiminnanjohtaja
Suomen eturauhassyöpäyhdistys ry

Lähteet:
Terveyskirjasto
Suomen eturauhassyöpäyhdistys ry

Kirjoittaja:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Pixmac