Aggressiivisen eturauhassyövän leviämistä estävä täsmäyhdiste löydetty

Aggressiivisen eturauhassyövän leviämistä estävä täsmäyhdiste löydetty Kuva 1 / 1

Eturauhassyöpä on miehillä yleisin ja yhä yleistyvä syöpätyyppi. Tappavaksi se muuttuu yleensä vasta levitessään elimistössä ja muodostaessaan etäpesäkkeitä luihin ja muihin elintärkeisiin kudoksiin. Siksi on tärkeää erottaa etäpesäkkeitä muodostavat ärhäkkäät kasvaimet vaarattomammista syöpäsolukoista ja löytää niitä vastaan uusia tehokkaita hoitokeinoja.

Dosentti Päivi Koskisen tutkimusryhmä Turun yliopiston biologian laitoksen genetiikan ja fysiologian osastolla on tutkinut Pim-kinaasien merkitystä eturauhassyövän leviämisessä. Pim-kinaasit ovat entsyymejä, jotka fosforyloivat kohdeproteiinejaan ja siten edistävät solujen kasvua ja liikkuvuutta.

Tutkimusryhmä on löytänyt yhteistyössä kotimaisten ja ulkomaisten kemistien kanssa useampia täsmäyhdisteitä, jotka estävät soluviljelmissä tehokkaasti Pim-kinaasien toimintaa ja vaikutuksia.

– Nyt julkaistussa tutkimuksessa osoitimme professori Pirkko Härkösen tutkimusryhmässä kehitetyn ihmisen eturauhassyövän hiirimallin avulla, että Pim-kinaasit lisäävät syöpäsolujen kykyä muodostaa etäpesäkkeitä paitsi eturauhasta ympäröiviin imusolmukkeisiin, myös kauemmas keuhkoihin asti, kertoo väitöskirjaansa projektissa valmisteleva FM Niina Santio.

Lisäksi tutkimuksessa ilmeni, että yksi Pim-kinaasien toimintaa soluissa estäneistä yhdisteistä heikentää myös hiirissä eturauhaseen istutettujen syöpäsolujen kasvua ja etäpesäkkeiden muodostusta.

‒ Yhtä lupaavia vaikutuksia on saatu vielä julkaisemattomissa kokeissa kananmunilla, joita on tarkoitus jatkotutkimuksissa käyttää uusien, aiempaa vieläkin tehokkaampien Pim-kinaaseihin kohdistuvien yhdisteiden kehittelyyn ja testaukseen, Koskinen kertoo.

Tutkimukseen perustuva artikkeli julkaistiin PLoS ONE-lehdessä.

Lue myös:
Kaksi tarinaa eturauhassyövästä
14 faktaa: Eturauhassyöpä

Lähde:
Turun yliopisto
Santio NM, Eerola SK, Paatero I, Yli-Kauhaluoma J, Anizon F, Moreau P, Tuomela J, Härkönen P, Koskinen PJ. Pim kinases promote migration and metastatic growth of prostate cancer xenografts. PLoS ONE 10(6): e0130340, 2015.

Kuva:
Panthermedia

Oletko jo lukenut nämä?