Äidin alhainen koulutustaso yhteydessä keskosuuden riskiin

Tutkimuksen havainnot perustuvat yli 75 000 vastasyntyneen ja heidän äitiensä tietoihin, jotka kerättiin kahdestatoista eri Euroopan maasta.

Laajan eurooppalaistutkimuksen mukaan ennenaikaiset synnytykset ja vauvojen pienikokoisuus ovat selvästi yleisempiä äideillä, joiden koulutustaso on alhainen. Tulos vahvistaa aiempia havaintoja ja osoittaa taloudellisten ja sosiaalisten erojen vaikuttavan lasten terveyteen Euroopassa.

Tutkimuksen havainnot perustuvat yli 75 000 vastasyntyneen ja heidän äitiensä tietoihin, jotka kerättiin kahdestatoista eri Euroopan maasta.

Vähän koulutettujen vauvat syntyvät ennenaikaisena noin lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin korkeasti koulutettujen, aineisto osoittaa. Heille syntyvät vauvat ovat lisäksi muita todennäköisemmin raskauden kestoon nähden pienikokoisia.

Yhteydet havaittiin varsinkin Hollannissa, Isossa-Britanniassa, Ruotsissa ja Espanjassa, mutta ei Norjassa, Kreikassa, Italiassa, Tsekin tasavallassa tai Ukrainassa. Suomessa äidin alhainen koulutustaso liittyi suurempaan keskosuuden, mutta ei pienikokoisuuden riskiin.

Tulokset julkaistiin Journal of Epidemiology and Community -lehdessä.

Suomessa noin kuusi lasta sadasta syntyy ennenaikaisena eli ennen 37. raskausviikkoa. Ennenaikaisuus ja varsinkin huomattava ennenaikaisuus voi aiheuttaa mm. motorisia, kielellisiä ja kognitiivisia vaikeuksia, jotka voivat jatkua koko elämän.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Journal of Epidemiology and Community Health 2015;doi:10.1136/jech-2014-205387

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.