Äidin klamydia tarttui lapseen synnytyksissä harvoin

Klamydia tarttui äidistä lapseen alle 2 prosentissa synnytyksistä, selviää väitöstutkimuksesta.

Lääketieteen lisensiaatti Minna Honkilan väitöskirjatutkimuksessa selvitettiin äidin sukupuolitautiklamydian tarttuminen synnytyksessä ja sen aiheuttamat taudinkuvat pienillä lapsilla Suomessa.

Aiempien tutkimusten perusteella Honkila arvioi, että Suomessa sairastuu vuosittain noin 200 imeväistä klamydian aiheuttamaan silmätulehdukseen ja noin 100 klamydiakeuhkokuumeeseen. Klamydia diagnosoidaan Suomessa kuitenkin hyvin harvoin pieniltä imeväisiltä.

Honkila havaitsi väitöskirjatutkimuksessa, että äidin klamydia tarttui lapseen alle kahdessa prosentissa tapauksista. Klamydian aiheuttamien silmätulehdusten esiintyvyys oli kaksi prosenttia ja alahengitysinfektioiden alle 2,5 prosenttia lapsiväestöstä.

Klamydian sairastaneet lapset poimittiin kahdesta suomalaisesta terveydenhuoltorekisteristä vuosina 1996–2011. Tuona aikana yhteensä 206 lasta oli sairastanut klamydiainfektion. Vuosittain tapauksia oli 10–20.

Väitöstutkimuksen mukaan imeväisten klamydia on varsin harvinainen tauti eikä sitä merkittävästi alidiagnosoida. Pienen imeväisen veriset kyyneleet tai silmärähmä tai pitkittyvä hakkaava yskä vaatii kuitenkin aina klamydianäytteen oton. Tunnistetulla ja hoidetulla imeväisen klamydiainfektiolla on hyvä ennuste.

Minna Honkila väitteli Oulun yliopistossa viime viikon perjantaina.

kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Fotolia

Julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkossa.