Alkoholihepatiitin hoitovaihtoehdot ovat vähissä

Kuolleisuus hoidon loppuessa oli 13–19 % eivätkä erot ryhmien välillä olleet tilastollisesti merkitseviä.

Alkoholinkäytöstä syntyvä maksatulehdus on tappava tauti. Varsin historiallisten tutkimusten perusteella hoidossa on käytetty kortikosteroidia tai pentoksifylliiniä, mutta ristiriitaisin tuloksin, eikä elinajan ennuste ole pitkälti parantunut. Nyt tutkijat vertasivat näitä kahta hoitoa selvittääkseen, kumpi on parempi.

Tutkimuksessa 1 053 alkoholihepatiittipotilasta jaettiin neljään ryhmään, jotka saivat sokkoutettuna joko tuplasti lumelääkettä, jompaakumpaa tutkimuslääkkeistä lumelääkkeen kera tai sitten kumpaakin lääkettä. Prednisolonin annos oli 40 mg x 1 ja pentoksifylliinin 400 mg x 3. Hoitoaika oli 28 päivää, ja kuolleisuutta tarkasteltiin hoidon loppuessa sekä 3 ja 12 kuukauden kohdalla.

Kuolleisuus hoidon loppuessa oli 13–19 % eivätkä erot ryhmien välillä olleet tilastollisesti merkitseviä. Lääkehoidot eivät tuoneet eroa myöhemmissäkään mittauspisteissä. Sen sijaan kortikosteroidilla saatiin aikaan tuplasti enemmän vakavia infektioita.

Oikea vastaus tutkijoiden kysymykseen on nähdäkseni – ei kumpikaan. Tosin epäilen, että erilaisin ”musta tuntuu”- ja ”jotain tehdäkseni” -periaattein nämäkin lääkehoidot ovat seuranamme vielä pitkään. Päivystäjälle tämä on kuitenkin näppärä referenssi, jos osastolta kuuluu mutinaa lääkityksen aloittamatta jättämisestä.

Lue myös: Alkoholin kulutuksen kasvu lisää maksasairauksien riskiä

Lähde:
Thursz MR, Richardson P, Allison M ym. Prednisolone or pentoksifylline for alcoholic hepatitis. N Engl J Med 2015;372:1619–28.

Kirjoittanut:
Marko Vesanen
erikoislääkäri
TYKS

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 21/15.