Allergia- ja astmaliitto aikoo tutkituttaa patjojen ja sänkyjen päästöt

Esimerkiksi vaahtomuovimateriaalien ominaishajut ovat herättäneet paljon huolta ja kysymyksiä.

Allergia- ja astmaliitto kertoo saavansa säännöllisesti kysymyksiä patjojen hajuista ja niihin liittyvistä mahdollisista terveyshaitoista. Nyt liitto haluaa tutkia, lähteekö kuluttajille myytävistä patjoista terveydelle haitallisia päästöjä.

Liiton mukaan patjojen ja sänkykokonaisuuksien päästöjä ei ole aikaisemmin tutkittu. Toteutuessaan tutkimuksesta saadaan uutta, kuluttajille tärkeää tietoa.

– Haluamme selvittää, mistä patjojen ja sänkyjen päästöt muodostuvat. Esimerkiksi vaahtomuovimateriaalien ominaishajut ovat herättäneet paljon huolta ja kysymyksiä, viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta kertoo.

– Järjestöllemme tämä on edunvalvonnallinen asia erityisesti allergiaa ja astmaa sairastavien näkökulmasta, mutta kyllä aihe koskettaa muitakin. Haluamme varmasti kaikki nukkua patjalla, jonka päästöt eivät tutkitusti ole haitallisia hengitysteille tai muulle terveydelle, Alanko painottaa.

Alangon mukaan olisi tärkeää, että patja- ja sänkyvalmistajat kiinnostuvat asiasta ja osallistuvat tutkimukseen. Hän painottaa, että tutkimushan palvelee yritysten omaa tuotekehitystä siinä missä kuluttajaakin. Tutkimukseen osallistuvat tuotevalmistajat saavat käyttöönsä tiedot omien tuotteidensa ominaisuuksista. Tutkimushankkeen valmistuttua julkaistaan tuloksista myös yhteenveto.

Tutkimus rahoitetaan yritysten osallistumismaksuilla, minkä vuoksi tutkimuksen toteutuminen riippuu yritysten mukaantulosta. Allergia- ja astmaliitto on juuri lähettänyt kutsun patjavalmistajille, ilmoittautumisaikaa yrityksillä on 11. syyskuuta saakka. Tuotteiden testaus aloitetaan VTT Expert Servicen testikammioissa syksyn aikana.

Lue myös:
Lakanoiden vaihtoväli riippuu nukkujasta

Lähde:
Allergia- ja astmaliitto

Kuva:
Panthermedia