Allergikoille tärkeiden adrenaliinikynien saatavuus tökkii – näin Fimea neuvoo toimimaan

Tilanne paranee Fimean tietojen mukaan lähiviikkoina.

Adrenaliinikynien saatavuudessa on tilapäisiä häiriöitä.

Niitä käytetään ensiapuna äkillisessä, vakavassa allergisessa reaktiossa, jonka aiheuttaja on esimerkiksi hyönteisen pisto tai purema, ruoka-aine, lääke tai fyysinen rasitus.

Adrenaliinikyniä myydään Suomessa kauppanimillä Epipen ja Jext.

Fimea on pyytänyt selvitykset molemmilta myyntiluvanhaltijoilta sekä edellyttänyt selvittämään toimitusten kiirehtimistä ja Suomeen toimitettavien lääkemäärien kasvattamista.

– Myyntiluvanhaltijoilta saatujen tietojen perusteella näiden valmisteiden saatavuus tulisi hieman paranemaan lähiviikkoina, Fimean tiedote kertoo.

Viimeisin Epipenin saatavuushäiriötiedote on tullut 28. helmikuuta. Sen mukaan saatavuushäiriö päättyisi 15. huhtikuuta. Jext-kynästä ei ole tänä vuonna julkaistu saatavuushäiriötiedotetta.

Epipen-kynien saatavuudessa on ollut tänä vuonna ongelmia eri puolilla maailmaa. Kanadalaismedia Allergic Living -lehden haastatteleman Pfizerin edustajan mukaan kyse on tuotantoviiveistä, jotka johtuvat laadun validointiprosesseihin liittyvistä parannuksista.

Suomessa Epipenin saatavuushäiriö oli edellisen kerran vuonna 2016.

Epipen ei kuulu lakisääteisen velvoitevarastoinnin piiriin.

– Mikäli potilaalla on välitön tarve uudelle adrenaliini-autoinjektorille, eikä Epipen tai Jext -valmisteita pystytä apteekista toimittamaan, potilaan tulee ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin. Tarvittaessa muita adrenaliini-autoinjektoreita on mahdollista määrätä erityislupavalmisteena, Fimea tiedottaa.

Teksti: Minna Pihlava

Kuva: Fotolia