Älykellot eivät häiritse tahdistimen toimintaa

Näyttää siltä, että älykelloihin liittyvä säteily on vähäistä.

Nykyaikaiset älykellot ja niiden latausyksiköt lähettävät sähkömagneettista säteilyä. Niiden ohjekirjasissa on kehotettu pitämään tarkemmin määrittelemätöntä turva­etäisyyttä laitteiden ja sydämentahdistimen välillä. Näyttää kuitenkin siltä, että älykelloihin liittyvä säteily on niin vähäistä, ettei se voi vaikuttaa millään tavalla nykyaikaisten tahdistimien toimintaan.

Kreikkalainen tutkijaryhmä arvioi kahden yleisesti käytetyn älykellon (Apple ja Samsung) ja niiden lataus­yksiköiden aiheuttamaa magneettikenttää ja vaikutusta erilaisten tahdistimien toimintaan yhteensä 171 potilaalla. Magneettikenttien todettiin olevan äärimmäisen pieniä. Ne eivät vaikuttaneet yhdenkään tahdistimen toimintaan silloinkaan, kun puhelin tai latausyksikkö asetettiin tahdistimen päälle ja tahdistimet ”herkistettiin” säädöillä ulkoisille häiriösignaaleille.

Tzeis S, Asvestas D, Moraitis N ym. Safety of smartwatches and their chargers in patients with cardiac implantable electronic devices. Europace 2021;23:99–103.

Juhani Airaksinen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 15/2021.