Alzheimerin taudin tunnistamiseen useita biomerkkiaineita

Biomerkkiaineita voidaan mitata selkäydinnäytteestä tai verestä.

Alzheimerin taudin diagnosoimiseen on käytössä useita biomerkkiaineita, jotka voidaan mitata selkäydinnäytteestä tai verestä. Merkkiaineiden avulla voidaan myös tunnistaa Alzheimerin tautiin liittyvä kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä, tuore tutkimus osoittaa.

Biomerkkiaineita on tutkittu monissa tutkimuksissa, mutta niiden tehosta Alzheimerin taudin diagnosoinnissa ei ole tehty kattavia meta-analyysejä tai katsauksia. Nyt julkaistut tulokset perustuvat 231 tutkimuksen aineistoihin ja 16 000 potilaan ja 13 000 terveen verrokin tietoihin.

Analyysin perusteella keskeiset selkäydinnesteen merkkiaineet ja niiden muutokset eli tau-proteiinien (T-tau ja P-tau) lisääntyminen ja beeta-amyloidipeptidi42:n vähentyminen erottavat Alzheimer-potilaat verrokeista. Samojen merkkiaineiden avulla voidaan myös tunnistaa Alzheimerin taudista johtuvat kognitiivisten mielentoimintojen lievät heikentymät.

Myös selkäydinnesteestä mitattu neurofilamenttiproteiinien (NFL) pitoisuus ja verinäytteestä mitattu kokonais-tau tunnistivat Alzheimer-potilaat terveistä verrokeista. Myös useat muut biomerkkiaineet osoittautuivat toimiviksi, mutta ne eivät olleet yhtä tehokkaita tai niiden teho jäi vaatimattomaksi.

Tulokset vahvistavat näyttöä biomerkkiaineiden sopivuudesta Alzheimerin taudin diagnosointiin. Biomerkkiaineet auttavat tunnistamaan Alzheimerin tauti -tapauksia entistä varhaisemmassa vaiheessa, mikä voi tulevaisuudessa auttaa myös niiden hoitamisessa. Tällä hetkellä merkkiaineita käytetään diagnosoinnin tukena.

Tutkimus julkaistiin Lancet Neurology -lehdessä.

Lähde:
CSF and blood biomarkers for the diagnosis of Alzheimer`s disease. Lancet Neurology 2016;DOI:101016/S1474-4422(16)00070-3

UutispalveluDuodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia