Anna isovanhemman auttaa

Isovanhempien ja lastenlasten läheiset tunnesiteet suojaavat molempia sukupolvia masennusoireilta, havaittiin Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa.

– Mitä enemmän emotionaalista tukea isovanhemmat ja heidän aikuiset lapsenlapsensa antavat toisilleen, sitä parempi on molempien sukupolvien mielenterveys, kiteyttää sosiologian apulaisprofessori Sara M. Moorman Boston Collegessa tehdyn tutkimuksen tulokset.

Tutkijat käyttivät vuosina 1985–2004 kerättyä aineistoa 3. ja 4. sukupolven amerikkalaisista. Aineistoon kuului 376 isovanhempaa ja 340 lastenlasta. Isovanhemmat olivat syntyneet vuoden 1917 tienoilla ja lapsenlapset noin vuonna 1963, joten tutkimusjakson puolivälissä vuonna 1994 isovanhemmat olivat keskimäärin 77-vuotiaita ja lapsenlapset 31-vuotiaita.

Tutkimuksen mukaan eniten masennusoireita kehittyi niille isovanhemmille, jotka saivat lapsenlapsiltaan apua ja tukea, mutta eivät pystyneet itse sitä antamaan.

– Isovanhemmat odottavat pystyvänsä auttamaan lastenlapsiaan vielä silloinkin, kun nämä ovat aikuisia, ja heistä on masentavaa olla riippuvaisia lastenlapsistaan, Moorman selittää Yhdysvaltain sosiologiliiton julkaiseman tiedotteen mukaan.

Tärkeää olla tarpeellinen

Ne isovanhemmat, jotka sekä saivat että antoivat apua, masentuivat ajan myötä vähiten.

– Isovanhempia ja heidän lapsenlapsiaan kannattaa rohkaista keskinäiseen avunantoon. Se voi olla hyvä keino vähentää vanhusten masennusta, Moorman arvioi.

Hänen mukaansa tutkimuksen tulokset viittaavat myös siihen, että kun vanhuksia autetaan säilyttämään toiminnallinen itsenäisyytensä, vahvistetaan myös heidän henkistä hyvinvointiaan.

– Useimmat meistä on kasvatettu ajattelemaan, että iäkkäiden perheenjäsenten kunnioittaminen tarkoittaa avuliaisuutta ja vanhusten kaikista tarpeista huolehtimista. Mutta kaikille ihmisille on hyväksi tuntea olevansa tarpeellisia, arvokkaita ja itsenäisiä, Moorman sanoo.

Hän kehottaa jopa ottamaan vastaan isoisän rahalahjan syntymäpäivänä, vaikka isoisä saisi pientä eläkettä ja lapsenlapsi olisi ollut työelämässä jo vuosia.

Sirpa Kulonen
toimittaja

Tutkimus Does Solidarity in the Grandparent/Grandchild Relationship Protect Against Depressive Symptoms? esitellään 12. elokuuta Yhdysvaltain sosiologiliiton vuosikokouksessa New Yorkissa.

Kuva: Panthermedia

Lisää aiheesta:
Yli 90-vuotiaat aiempaa vireämpiä
Tutkimus: vanhusten avuntarpeen lisääntymiseen varauduttava
Liikkumiseen houkutteleva ympäristö tukee vanhusten kävelykykyä
Epäterveelliset elintavat yhteydessä toimintakyvyn heikkenemiseen iäkkäänä