Apteekin on jaettava lääkepakkaus tarvittaessa

Jos lääkäri katsoo tarpeelliseksi määrätä kaupan olevasta pakkauskoosta poikkeava määrä lääkettä, apteekin on jaettava myyntipakkaus.

Jos lääkäri katsoo hoidollisista syistä tarpeelliseksi määrätä kaupan olevasta pakkauskoosta poikkeava määrä lääkettä, apteekin on jaettava myyntipakkaus.

Erityisesti huumausaineita ja PKV-lääkkeitä pitää aina toimittaa lääkemääräyksessä ilmoitettu määrä.

– On harvinaista, että lääkepakkauksia joudutaan jakamaan. Tyypillinen tilanne on sellainen, jossa apteekilla ei ole varastossaan oikeaa pakkauskokoa. Apteekkien varastonhallinta on kuitenkin vuosien varrella parantunut ja näin tapahtuu aiempaa harvemmin, kertoo tarkastaja Satu Suvanto Fimeasta.

Apteekki ei saa toimittaa merkittävästi lääkärin määräämää suurempaa lääkepakkausta neuvottelematta asiasta ensin lääkkeen määrääjän kanssa.

– Perussääntö on, että apteekin pitää olla epäselvissä tapauksissa yhteydessä lääkäriin. Joskushan kysymyksessä voi myös olla virhe lääkemääräyksessä.

Lääkettä on STM:n asetuksen mukaan ensisijaisesti määrättävä kaupan olevia pakkauskokoja vastaavina määrinä. Erityisistä hoidollisista syistä tästä voidaan kuitenkin poiketa.

Viestejä eläinlääkäreiltä

Suvannon mukaan Fimeaan on tullut palautetta lääkkeiden jakamiseen liittyvistä ongelmista erityisesti eläinlääkäreiltä.

– Eläimille määrätään toisinaan PKV-lääkkeitä ja jos sopivaa eläimille tarkoitettua valmistetta ei ole, käytetään ihmisten lääkkeitä. Eläinlääkäreiltä on tullut viestiä, että toisinaan apteekit eivät ole suostuneet jakamaan lääkepakkauksia.

Apteekki vastaa myös siitä, että jaetussa pakkauksessa on kaikki valmistajan alkuperäiseen pakkaukseen tekemät lääkevalmisteen tunnistamisen ja oikean käytön ja säilytyksen kannalta tarpeelliset merkinnät. Apteekin pitää informoida asiakasta, jos hänelle toimitetaan jaettu tai apteekissa avattu lääkepakkaus.

Voiko apteekki laskuttaa lääkepakkauksen jakamisesta?

– Lähtökohta on, että lääkepakkausten jakaminen on osa normaalia lääkkeiden toimittamista, eikä siitä voi asiakkaalta laskuttaa ylimääräistä.

Kirjoittaja:
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.