Arpihoidot ja tekoihot kehittyvät kovaa vauhtia

Palovammapotilaiden elämänlaatu on entistä tärkeämpää palovammahoidossa.

Arpihoidot ja niissä käytettävät uusimmat tekniikat puhuttivat palovamma-alan asiantuntijoita viime viikolla Helsingissä European Burn Associationin kansainvälisessä kongressissa.

– Tekoihot kehittyvät myös kovaa vauhtia, eli ratkaisua lähestytään monelta suunnalta. Myös kasvojen ja raajojen siirrot ovat nykyään mahdollisia, kongressin presidenttinä toimiva ylilääkäri, professori Jyrki Vuola HUS:n Palovammakeskuksesta kertoo tiedotteessa.

Tapetilla on paljon ajankohtaista: Palovammapotilaiden selviytymisen edistämisessä on saavutettu huipputuloksia, ja siinä ei enää ole suuria mullistuksia odotettavissa Sen sijaan palovammapotilaiden elämänlaatu ja siihen liittyvät psykososiaaliset asiat ovat entistä tärkeämpiä palovammahoidossa, ja niitä on nyt pyritty edistämään.

Muutama vuosi sitten Romaniassa tapahtunut diskopalo-onnettomuus on ollut pontimena EU-tasoisen suuronnettomuusorganisaation kehittämiselle, ja tässä Pohjoismaat ja erityisesti Norja ovat olleet aktiivisia. Palossa loukkaantui vakavasti noin 180 ihmistä.

Kongressin yhteydessä järjestetään myös vaikean palovamman alkuhoidon kurssi (EMSB).

Joka toinen vuosi pidettävään tilaisuuteen saapuu noin 700 palovamma-alan huippuammattilaista yli 50 maasta.

Kirjoittaja
Heli Väyrynen
toimittaja

Kuva
Adobe/AOP

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 4.9.2019.