Asiantuntijat: Berliinin Ebola-epäily olikin malariaa

Berliinissä huolta aiheuttanut Ebola-epäily osoittautuikin malariaksi.

Berliinissä oli tiistai-iltapäivällä suuri eristysoperaatio, sillä kolmekymmentä vuotiaan naisen epäillään sairastuneen Ebolaan.

Berliner Morgenpost -lehden mukaan nainen alkoi voida pahoin työvoimatoimistossa Prenzlauer Bergin kaupunginosassa.

Lehden mukaan nainen on palannut äskettäin Länsi-Afrikasta, jossa on puhjennut Ebola-epidemia ja hänen oireensa täsmäsivät Ebola-virustautiin.

Naisen kotimaasta on julkisuudessa ristiriitaisia tietoja. Berliner Morgenpostin mukaan nainen on saksalainen. Berliner Zeitung -lehden mukaan hän on kotoisin Länsi-Afrikasta ja olisi kertonut hoitohenkilökunnalle olleensa kosketuksissa Ebolaan sairastuneiden kanssa.

Nainen eristettiin ensin ambulanssiin ja kuljetettiin sitten poliisisaattuessa Charité-sairaalaan. Poliisi eristi myös työvoimatoimiston. Sen toisessa kerroksessa olevat ihmiset eivät saaneet hetkeen poistua. Eristys purettiin noin kello 15.30 Suomen aikaa. Saksalaistietojen mukaan paikalla oli runsaasti poliiseja ja palomiehiä, joilla on suoja-asut yllään.

Sairaala on myöhemmin todennut tiedotteessaan, että tartuntatautien asiantuntijat eivät tällä hetkellä oleta, että kyseessä olisi Ebola-tartunta. Tiedotteen mukaan potilas ei olisikaan oleskellut tartunta-alueella.

Kun verikokeen tulokset tulivat sairaalasta, ilmoitettiin, että potilas ei ollut sairastunut Ebolaan. Jatkotutkimuksissa todettiin, että hänellä olikin malaria.

Ebola-kriisi kestää ainakin kuusi kuukautta

Ebola-epidemia puhuttaa muuallakin maailmalla. Lääkärit ilman rajoja -järjestön puheenjohtaja Joanne Liun mukaan epidemia etenee nopeammin kuin siihen voidaan vastata. Ebola-kriisin saaminen hallintaan kestää vähintään kuusi kuukautta.

WHO:n mukaan epidemian laajuus on ollut täysin arvaamaton. Ebola-epidemia alkoi Guineassa viime helmikuussa ja levisi Liberiaan, Sierra Leoneen ja Nigeriaan. Asiasta kertoi BBC.

Nyt Ebolaan on kuollut 1 145 ihmistä ja 2 127 on saanut tartunnan.

Ebola-tartunnat ovat laantumassa Guineassa, mutta Sierra Leonessa, Nigeriassa ja erityisesti Liberiassa tartunnat leviävät edelleen nopeasti.

Joanne Liu toivoo kansanväliseltä yhteisöltä tiiviimpää sitoutumista Ebolan vastaiseen taisteluun.

Lähde:
Berliner Morgenpost, Berliner Zeitung, BBC, WHO

Kirjoittanut:
Ulla Toikkanen
toimittaja
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Päivitetty
19.8.2014 klo. 18.20 

Uudelleen päivitetty 
20.8.2014 klo. 07.56