Ateroskleroosin kätyrit

Ateroskleroosin kätyrit Kuva 1 / 1

Lihaisan ruokavalion tiedetään altistavan ateroskleroosille (valtimotaudille), vaikka moni punainen liha ei kovin paljon rasvaa sisälläkään. Nyt yksi selitys on löytynyt punaisen lihan sisältämästä L-karnitiinista. Siitä suolen bakteerit tuottavat trimetyyliamiini-N-oksidia (TMAO), joka sekaantuu kolesterolin kuljetukseen ja sitä kautta edistää ateroskleroosia.

Tulokset perustuvat monipuolisiin tutkimuksiin sekä ihmisillä että hiirillä. Bakteerien rooli TMAO:n tuottamisessa paljastui kokeessa, jossa lihansyöjille ensin annettiin karnitiinia kunnon pihvinä, jolloin plasman TMAO-pitoisuus suureni. Sitten seurasi viikon kuuri laajakirjoista antibioottia suolen mikrobiston tuhoksi, ja uudessa pihvitestissä TMAO:n tuotanto oli nollissa. Viikkojen jälkeen, kun suolen mikrobit olivat palanneet, uusinta-­altistus pihvillä sai aikaan alkuperäiset TMAO-tasot. Pihvialtistukseen houkutellulla kasvissyöjällä TMAO-pitoisuus ei suurentunut.

Suolen bakteerien vertailut viittasivat siihen, että lihan- ja kasvissyöjillä on erilainen bakteerilajisto. Vaikka karnitiinia käyttäviä bakteerilajeja on ilmeisesti useita, suuri TMAO-pitoisuus näytti liittyvän Prevotella-lajeihin ja pieni Bacteroides-lajeihin.

Pihvin- tai kasvinsyöjän bakteeriston ero selittyi hiirikokeissa. Hiiriin, joita ravittiin pitempään karnitiinilisällä, rikastui suoleen karnitiinia käyttäviä lajeja. Eli säännöllisesti karnitiinia tai lihaa syövän suoleen valikoituu lajisto, joka tuottaa tehokkaasti TMAO:ta. Toisaalta voi ajatella, että satunnainen pihvin syöjä voinee nauttia pihvistään pelkäämättä kamalia metabolisia seurauksia.

Artikkelissa kuvataan myös sekä potilailla että hiirillä tehtyjä testejä, joilla osoitettiin TMAO:n liittyvän ateroskleroosiin. Myös mahdollisia vaikutusmekanismeja selvitettiin.

Havaintojen kansanterveydellisiä vaikutuksia pohtiessaan tutkijat mainitsevat myös suositut L-karnitiinia sisältävät ravintolisät, joita kuntoilijat ja laihduttajat käyttävät. Niiden turvallisuutta pitäisi tutkia.

Koeth RA, Wang Z, Levison BS ym. Intestinal microbiota metabolism of L-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis. Nat Med 2013, verkossa ensin 7.4.2013. doi:10.1038/nm.3145.

Heikki Arvilommi
LKT, professori

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 19/13.

Oletko jo lukenut nämä?

Terveyskirjasto.fi