Borreliatartuntojen määrä pysynyt tasaisena

Vuonna 2012 borreliatartuntoja todettiin THL:n tartuntatautirekisterin mukaan 1 587. Tänä vuonna tähän mennessä on todettu noin 670 tartuntaa.

Vuonna 2012 borreliatartuntoja todettiin THL:n tartuntatautirekisterin mukaan 1587. Tänä vuonna tähän mennessä on todettu noin 670 tartuntaa.

Viime vuodet tartuntojen määrä on pysynyt tasaisena, mutta 2000-luvun alun alle tuhannesta vuosittaisesta tartunnasta määrä on noussut merkittävästi.

– On mahdotonta sanoa, mikä on tartuntojen todellisen määrän nousun merkitys. Osin tartuntojen määrän kasvu saattaa johtua siitä, että testejä tehdään enemmän. Emme tiedä, paljonko näytteitä kaiken kaikkiaan otetaan, sanoo ylilääkäri Markku Kuusi THL:stä.

Yhdysvalloissa tartuntatautivirasto CDC:n tilastoihin päätyy vuodessa 30 000 borreliatartuntaa. Virasto arvioi aiemmin tällä viikolla, että todellinen tartuntojen määrä voi olla jopa 300 000.

– Suomessa on arvioitu, että vuosittain 4 000 ihmistä saisi borreliatartunnan.

Tartuntatautirekisterin luvussa ovat mukana vain ne borreliatartunnat, jotka on todettu vasta-ainetutkimuksin. Monet niistä ovat tapauksia, joissa on tullut myöhäisvaiheen komplikaatioita. Rekisteriin päätyneiden määrä ei siis tarkoita borreliatartunnan vuoksi hoidettujen määrää.

– Suurin osa borreliatartunnoista huomataan, kun potilaan iholle tulee erythema migrans -tyyppinen ihottuma. Vasta-ainetutkimuksilla ei siinä tilanteessa ole paljonkaan merkitystä, vaan tartunta hoidetaan kliinisen kuvan mukaan.

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lisää aiheesta: Puutiainen vaanii pitkässä rantaheinikossa