CP-oireyhtymää potevilla runsaasti kroonisia terveysongelmia

Tuoreen selvityksen perusteella CP-oireyhtymää potevat sairastivat muita samanikäisiä todennäköisemmin astmaa, verenpainetautia, nivelvaivoja ja nivelrikkoa sekä keuhkolaajentumaa.

CP-oireyhtymää sairastavat aikuiset kärsivät pitkäaikaisista terveysongelmista muuta väestöä todennäköisemmin. Tuoreen selvityksen perusteella mm. astma, nivelrikko ja verenpainetauti ovat heillä tavallista yleisempiä.

Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä julkaistu tutkimus on tervetullut, sillä aikuisten ja ikääntyvien CP-oireyhtymää potevien terveydentilaa on tutkittu suhteellisen vähän. Nyt julkaistut tulokset perustuvat yli 200 000 aikuisen terveystietoihin vuosilta 2002–2010. Heistä hieman yli tuhat sairasti CP-oireyhtymää. Potilaat olivat keskimäärin 58-vuotiaita.

Tulosten perusteella CP-oireyhtymää potevat sairastivat muita samanikäisiä todennäköisemmin astmaa, verenpainetautia, nivelvaivoja ja nivelrikkoa sekä emfyseemaa eli keuhkolaajentumaa. Myös erilaiset sydänoireet ja aivohalvaukset olivat heillä yleisempiä.

Terveysongelmia oli etenkin potilailla, joiden liikuntakyky oli heikoin. Ikääntymisen myötä monet aiemmin liikuntakykyiset myös menettävät toimintakykyään, mikä todennäköisesti lisää sairastelua, tutkijat kirjoittavat.

CP-oireyhtymä tarkoittaa yleensä sikiökaudella tai synnytyksen yhteydessä tapahtuvan aivojen vaurioitumisen aiheuttamia pysyviä liikkumisen, asennon ylläpitämisen ja toiminnan vaikeuksia. CP-oireyhtymä eli cerebral palsy todetaan noin kahdella lapsella tuhannesta.

Lähde: JAMA 2015;314;2303–2305

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue lisää jutun aiheesta