D-vitamiinilisät saattavat vähentää pahoja astmakohtauksia

Tutkimus osoitti suun kautta otettavien D-vitamiinilisien pienentävän vakavien, sairaalahoitoa vaativien astmakohtausten riskiä.

D-vitamiinilisiä syövät astmaatikot näyttäisivät säästyvän pahoilta astmakohtauksilta jonkin verran todennäköisemmin kuin muut potilaat. Vielä on epäselvää koskeeko tämä kaikkia astmaatikkoja vai ainoastaan potilaita, joiden D-vitamiinitasot ovat liian alhaiset

Tieto perustuu arvostetun Cochrane-tutkijaverkoston katsaustutkimukseen, jossa analysoitiin aiheesta tehtyjä laadukkaita ja satunnaistettuja tutkimuksia. Tutkimuksia oli kymmenen ja niihin oli osallistunut yhteensä 435 lasta ja 658 aikuista, jotka sairastivat lievää tai kohtalaisesti oireilevaa astmaa.

Aineistojen analyysi osoitti suun kautta otettavien D-vitamiinilisien pienentävän vakavien, sairaalahoitoa vaativien astmakohtausten riskiä. D-vitamiinilisiä käyttävistä 3 prosenttia sai vakavan kohtauksen, kun muista potilaista 6 prosenttia joutui hakeutumaan sairaalaan tai päivystyspoliklinikalle. D-vitamiini ei kuitenkaan vaikuttanut potilaiden keuhkotoimintaan tai päivittäisiin astmaoireisiin. Kaikki potilaat käyttivät myös varsinaisia astmalääkityksiään 6–12 kuukautta kestäneiden tutkimusten ajan.

Havainnot perustuvat suhteellisen vähäiseen potilasmäärään ja lyhyisiin seurantoihin, joten tulokset pitää vielä varmistaa uusissa ja suuremmissa tutkimuksissa. Aiemmissa tutkimuksissa D-vitamiinivajaus on kuitenkin yhdistetty astmaoireiden pahenemiseen. D-vitamiinivajeen korjaamisen on havaittu myös vähentävän keuhkoahtaumatautia potevien oireita. D-vitamiini vaikuttaa elimistön vastustuskykyyn ja tulehdusreaktioihin, mikä saattaa selittää tulokset.

Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan. Kesällä auringonvalo riittää turvaamaan D-vitamiinin saannin, mutta muulloin se pitää hankkia vitamiinilisistä ja ruoasta, kuten kalasta ja vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista.

Lähde:
Vitamin D for the management of asthma. Cochrane Database of Systematic Reviews 2016:DOI:10.1002/14651858.CD011511.pub2.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia