E-pillereillä lähes elinikäinen suoja muutamia syöpätyyppejä vastaan

Pillerien käyttäjillä on vähemmän muun muassa munasarjasyöpää ja suolistosyöpää.

Yhdistelmäehkäisypillerien käyttäjillä ­havaittiin merkitsevästi vähemmän kohdun runko-osan syöpää, munasarjasyöpää, suolistosyöpää sekä imusuonien ja hematologisia syöpiä kuin verrokeilla, jotka eivät olleet käyttäneet pillereitä (esiintyvyyssuhde 0,66–0,74). Tämä suojavaikutus kesti ainakin 30 vuotta pillerien käyttöjakson jälkeen. Rintasyöpää ja kohdunkaulan syöpää tavattiin pillerien käyttäjillä hieman enemmän, mutta viiden vuoden kuluttua käytöstä eroa ei enää todettu. Pariteetti, sosiaaliluokka ja muu sairastavuus eivät muuttaneet havaintoja, mutta tupakointiin liittyi ­pillerien käyttäjillä 1,34-kertainen keuhko­syövän esiintyvyyden lisäys.

Lähes 50 000 naisen pillerien käyttöä ja tautihistoriaa seurattiin peräti 44 vuoden ajan. Tutkimuksen alussa naiset olivat noin 29-vuotiaita ja lopussa keskimäärin 70-vuotiaita. Pillerien keskimääräinen käyttöaika oli vajaat 4 vuotta.

Luonnollisesti näin pitkäkestoinen tutkimus on altis erityisen suurelle potilashävikille. Luotettavuutta heikentää myös yhdistelmäpillerien koostumuksen muutos vuosien kuluessa. Lukuisia elämäntapatekijöitä ei myöskään voitu ottaa huomioon, joten tulosten syy-­seuraussuhteen pohdinnassa kannattaa olla vielä varovainen. Positiivista tuloksissa on pitkäkestoinen suojavaikutus eräitä syöpätyyppejä vastaan ja rinta­syövän esiintyvyyden palaaminen verrokkien tasolle viiden vuoden kuluessa pillerien lopettamisesta.

Lähde. Iversen L, Sivasubramaniam S, Lee A ym. Lifetime cancer risk and combined oral contraceptives: the Royal College of General Practioner’s Oral Contraception Study. Am J Obstet Gynecol 2017;216:580.e 1–9.

Pertti Kirkinen

Kuva: Fotolia