Enemmän kasviksia ja vähemmän lihaa — uudet ravitsemussuositukset ovat myös ekologiset

Uudet pohjoismaiset ravintosuositukset on julkaistu. Uutta niissä on ekologinen näkökulma.

Terveellinen ruokavalio on myös ekologinen.
Adobe/AOP
Terveellinen ruokavalio on myös ekologinen.

Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkistettiin tällä viikolla. Ne suosittelevat entistä kasvipohjaisempaa ruokavaliota, kalansyönnin lisäämistä ja lihan vähentämistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotteessaan.

Ne sisältävät ensimmäistä kertaa tieteellisiä suosituksia siitä, millainen ruokavalio on sekä terveellinen että ekologinen.

– Uudet ravitsemussuositukset antavat työkaluja planetaarisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, jossa ihmisen lisäksi huomioidaan luonto, kertoo Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) puheenjohtaja Markku Tervahauta sanoo tiedotteessa.

­– On jo pitkään ollut tiedossa, että ruoka, joka on hyväksi ympäristölle, on sitä myös terveydelle, sanoo Sebastian Hielm.

Sinällään ravitsemussuosituksissa ei ole mitään uutta, liiallisen lihan syönnin haitat on tiedetty jo pitkään.

– Uusissa ravitsemussuosituksissa ei ole mitään vallankumouksellista, vaikka niissä toki pyritään nykyistä laajemmin ottamaan huomioon eri ruokien ekologinen kestävyys. On jo pitkään ollut tiedossa, että ruoka, joka on hyväksi ympäristölle, on sitä myös terveydelle, sanoo VRN:n varapuheenjohtaja Sebastian Hielm tiedotteessa.

Yhteispohjoismaisessa työryhmässä ja kirjoitustyössä on ollut mukana noin 400 asiantuntijaa.

Suomalaiset ravintosuositukset ilmestyvät ensi vuonna

Yhteispohjoismaiset ravitsemussuositukset tulevat olemaan pohja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatimille kansallisille ravitsemussuosituksille. Suositukset julkaistaan vuoden 2024 aikana.

– Nyt voimme suomalaisten ravitsemussuositusten laatimisessa keskittyä oman väestön ruoankäyttöä, ravinnonsaantia ja terveyttä koskevaan tietoon ja meillä ilmenneisiin haasteisiin, sanoo Tervahauta.

Samoilla linjoilla on myös professori Maijaliisa Erkkola, joka kertoo tiedotteessa, että suomalaisia suosituksia päivitettäessä on tärkeää arvioida väestön nykyistä ruoankäyttöä ja ravinnonsaantia suhteessa uusiin pohjoismaisiin suosituksiin ja sen pohjalta arvioida erillisten painotusten tarvetta.

– Meidän on mahdollista olla ympäristövaikutusten osalta myös kunnianhimoisempia, Erkkola muistuttaa.

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.