Matala-asteinen tulehdus näkyy nuortenkin valtimoissa - syynä ruokavalio

Matala-asteinen tulehdus ja ruokavalio ovat yhteydessä toisiinsa, myös nuorilla. Epäterveellinen ruokavalio voi merkittävästi edistää tulehdustilaa jo lapsuudessa.

Adobe/AOP

Elimistön matala-asteinen tulehdus voi johtaa nuorilla valtimonkovettumataudin varhaismuutoksiin, kertoo tuore tutkimus, jota Itä-Suomen yliopisto oli mukana toteuttamassa.

Elimistön kroonisen matala-asteisen tulehdustilan tiedetään aikuisilla edistävän sekä verisuonten, tuki- ja liikuntaelimistön, ruoansulatuskanavan että hermoston sairauksia.

Ikä ja epäterveelliset elintavat voivat pahentaa tulehdustilaa. On kuitenkin ollut epäselvää, aiheuttaako matala-asteinen tulehdus varhaisia valtimomuutoksia muuten terveillä lapsilla ja nuorilla.

– Lapsellakin ruokavalio voi merkittävästi edistää tulehdustilaa. Esimerkiksi hedelmät, kasvikset ja kuitupitoiset ruoka-aineet suojaavat tulehdukselta ja niiden käyttöön on syytä kannustaa. Sen sijaan tyydyttyneitä ja transrasvoja sisältävät, suolaiset ja uppopaistetut ruoat, punainen liha ja lihavalmisteet sekä sokeripitoiset juomat, leivonnaiset ja karkit voivat merkittävästi edistää tulehdustilaa ja olla siten yhteydessä varhaisiin valtimomuutoksiin, sanoo lääkäri ja kliininen epidemiologi Andrew Agbaje Itä-Suomen yliopistosta tiedotteessa.

Ylipaino tai lihavuus ei vaikuttanut tulehdustilan aiheuttamiin varhaisiin verisuonimuutoksiin

Nyt julkaistuun tutkimukseen osallistui 3862 nuorta, joita seurattiin seitsemän vuoden ajan 17-vuotiaista 24-vuotiaiksi. Tulosten mukaan kolmasosalla miehistä ja puolella naisista oli riski tulehdustilan pahenemiseen 24 ikävuoteen mennessä.

Lisäksi havaittiin, että miehillä tulehdustilan paheneminen voi aiheuttaa kaulavaltimon seinämän paksuuntumista, joka on varhainen merkki valtimotaudin kehittymisestä. Naisilla taas tulehdustilan paheneminen voi lisätä valtimoiden jäykistymistä.

Tulehdustilan aiheuttamat haitalliset verisuonimuutokset voivat siis olla erilaisia sukupuolesta riippuen. Tämä on tutkijoiden mukaan uusi havainto. Yllättävää oli, ettei ylipaino tai lihavuus vaikuttanut tulehdustilan aiheuttamiin varhaisiin verisuonimuutoksiin.

Itä-Suomen yliopiston lisäksi tutkimukseen osallistuivat Brittiläisen Kolumbian yliopisto Kanadasta, Bristolin ja Exeterin yliopistot Isosta-Britanniasta sekä Illinoisin yliopisto USA:sta.

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.