Ennenaikainen menopaussi heikentää vanhuuden kognitiivisia toimintoja

Jo 40 vuoden iässä tai nuorempana koettuja vaihdevuosia seuraa 65 vuoden iästä alkaen tavanomaista voimakkaampi kognitiivisten toimintojen heikkeneminen.

Jo 40 vuoden iässä tai nuorempana koettuja vaihdevuosia seuraa 65 vuoden iästä alkaen tavanomaista voimakkaampi kognitiivisten toimintojen heikkeneminen. Varhainen menopaussi johtuu eri syistä tehdystä munasarjojen poistosta tai geenimuutoksista johtuvasta munasarjojen toiminnan heikkenemisestä.

Lähes 5 000 naista seurattiin varsin laajoilla neuropsykologisilla testeillä 7 vuoden ajan 65 vuoden iästä alkaen. Tutkimuksessa selvitettiin löydösten liittymistä naisen menopaussi-ikään ja menopaussin syyhyn.

Vajaat 400 naisista oli kokenut varhaisen menopaussin. Verrattuna naisiin, joilla menopaussi tapahtui 50-vuotiaana tai myöhemmin, heidän verbaalisen ja näkömuistin toimintojensa havaittiin merkitsevästi alentuneen joko seurannan alussa tai aikana. Psyko-motorinen kapasiteetti ja yleinen kognitiivinen toimintakyky näyttivät erityisesti alenevan seurannan aikana varhaisen menopaussin ryhmässä. Dementia-asteinen aivotoiminnan muutos, joka kehittyi seurannan aikana 11 %:lle naisista, ei riippunut menopaussi-iästä. Varhaisen menopaussin syy ei vaikuttanut mittaustuloksiin. Hormonihoito auttoi jonkin verran näkömuistin alueella, mutta haittasi verbaalisen alueen toimintoja.

Vaihdevuodet 41–49 vuoden iässä kokenut ryhmä ei eronnut tilastollisesti myöhemmin menopaussin kokeneista. Kuitenkin myös siinä ikäryhmässä on syytä kriittisesti harkita, onko munasarjojen profylaktinen poisto ollenkaan tarpeen gynekologisen operaation yhteydessä, tai onko se suorastaan haitallista myöhemmälle terveydelle. Asia on tärkeä erityisesti siksi, että hormonihoidon vaikutus kognitiiviseen riskiin ei ole kovin merkittävä.

Vertailuja miesten kognitiivisiin toimintoihin ei tässä tutkimuksessa tehty. Tutkijat korostavat estrogeenin neuroprotektiivisia ominaisuuksia.

Ryan J, Scali J, Carriere I ym. Impact of a premature menopause on cognitive function in later age. BJOG 2014;doi:10.1111/1471-0528.12828.

Kirjoittanut:
Pertti Kirkinen
professori

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 35/2014.