Ensitietoa kilpirauhasen vajaatoimintaan sairastuneelle

Keskustelu kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidon ympärillä on ollut viime aikoina kiivasta. Kilpirauhasliitto kertoo haluavansa rauhoitella tilannetta tutkimuksiin nojaavalla luotettavalla tiedolla.

Keskustelu kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidoista on ollut viime aikoina vilkasta ja kiivasta. Tuoreessa muistissa on mm. paljon huomiota herättänyt eduskunnassa järjestetty tilaisuus, jossa kritisoitiin voimakkaasti nykyhoitoa.

Suomen Kilpirauhasliitosta kerrotaan, että samaan aikaan liiton neuvontapuhelimessa ja vertaisryhmissä vajaatoimintadiagnoosin äskettäin saaneet kysyvät säännöllisesti sairauteensa liittyviä perusasioita: Kuinka lääke otetaan, miten hoidon ja kontrollien kanssa edetään, miten nopeasti lääkehoito tehoaa ja miten laboratoriokokeisiin valmistaudutaan?

Kilpirauhasliiton vastaus tiedontarpeeseen ja vilkkaaseen keskusteluun on eilen julkaistu ensitieto-ohjeistus.

Lue lisää: Mikä on struuma?

– Toivomme ohjeistuksen leviävän mahdollisimman laajasti juuri vajaatoimintadiagnoosin saaneille ennen kuin he uppoavat netissä jaettavan – useinkaan ei niin asianmukaisen ja luotettavan – informaation syövereihin, kertoo toiminnanjohtaja Asta Tirronen Kilpirauhasliitosta.

Tirrosen mukaan liitto haluaa osallistua keskusteluun ja rauhoitella ylilyöntejä ja fanaattista suhtautumista hoitoihin asiallisella ja luotettavaan tutkimustietoon nojaavalla tiedottamisella.

Ensitieto-ohjeistus löytyy Kilpirauhasliiton verkkosivuilta.

Kuva: Panthermedia