Espanjan Ebola-tartunta muistuttaa varautumisen tarpeesta

”Jossain on tapahtunut virhe”, tutkimusprofessori Mika Salminen korostaa. Espanjan Ebola-tartunta osoitti käytännön harjoittelun tarpeen.

Espanjalaissa sairaalassa tapahtunut Ebola-tartunta oli yllättävä, sanoo THL:n tutkimusprofessori Mika Salminen.

– On selvää, että jossain on tapahtunut virhe, muuta järkevää selitystä tartunnalle ei ole. Asia selvitetään varmasti tarkoin. Myös Euroopan komissio ja jäsenmaat ovat kiinnostuneita tartuntatavasta.

Sairastunut hoitaja oli osallistunut Ebola-potilaan hoitoon Madridissa. Espanjan terveysministeriön mukaan hoitajalla oli ollut asianmukainen suojavarustus. Viranomaiset ovat nyt jäljittäneet 22 kontaktia ja kuusi muuta henkilöä on eristetty tartunnan varalta.

Tartunnan ei pitäisi toistua länsimaisessa terveydenhuollossa.

– Varautumisella pitäisi pystyä minimoimaan tartuntariskit, mutta toki käytännön kokemusta Ebolan hoidosta on vain harvalla, Salminen sanoo.

Salmisen mukaan tapaus osoittaa, että käytännön harjoittelu Ebola-viruksen varalta on syytä muistaa.

– Esimerkiksi suojavarusteiden pukeminen, riisuminen ja niissä toimiminen vaatii harjaannusta. Varautumista tulee harjoitella.

Yksittäistapauksia Eurooppaan

Epidemia jatkaa leviämistään Länsi-Afrikassa. Tuoreimpien tietojen mukaan sairastuneita on 8 011 ja kuolleita 3 857.

– Mitä enemmän tilanne pitkittyy epidemia-alueella, sitä todennäköisempää on, että Euroopassa ilmenee yksittäisiä Ebola-tapauksia. Kokonaisarvio on kuitenkin se, että tilanne tunnistetaan nopeasti ja tartuntaketjut saadaan katkottua, Salminen sanoo.

Suurimmassa riskissä ovat epidemia-alueen lähimaat.

– Torjuntatoimet ovat vielä volyymiltaan riittämättömät, vaikka paljon on tehty. Klinikoita tarvittaisiin lisää. Jälkikäteen ajatellen tilanteeseen herättiin liian myöhään.

Potilaita muutamissa EU-maissa

Ebola on levinnyt huomattavasti terveydenhuollon työntekijöiden keskuudessa. Tautitapauksia on terveydenhuollossa raportoitu 382 ja kuolleita on ollut 216, kertoo ECDC.

– Suurin osa sairastuneista on toiminut paikallisessa perustason terveydenhuollossa, ei Ebola-klinikoissa. Esimerkiksi Eurooppaan evakuoidut potilaat ovat toimineet yleisklinikoilla, joissa ei välttämättä ole ollut riittävää suojautumismahdollisuutta. Ebola-klinikoilla riskit ovat eri tavalla hallittavissa, Salminen muistuttaa.

Epidemia-alueella sairastuneita potilaita on ollut Euroopassa sairaalahoidossa mm. Ranskassa, Britanniassa, Saksassa, Espanjassa ja Norjassa. Heistä useat ovat olleet terveydenhuollon työntekijöitä.

Norja lennätti tiistaina Ebolaan sairastuneen avustustyöntekijän Sierra Leonesta Oslon yliopistolliseen sairaalaan. Norjalaisnainen oli toiminut Lääkärit ilman rajoja -järjestön palveluksessa.

Kirjoittanut:
Maria van der Meer
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.