Etälääkärit määräsivät usein turhaan laajakirjoisia antibiootteja

Tutkijoiden mukaan telelääketieteen palvelut lisääntyvät nopeasti, mutta tutkimusta niiden laadusta on vähän.

Sekä etälääkärit että muut lääkärit määräsivät paljon tarpeettomia antibioottikuureja hengitystietulehduksiin, toteaa JAMA Internal Medicine -lehti.

Etälääkärit valitsivat useimmiten laajakirjoiset antibiootit potilailleen. Tutkijoiden mukaan syy siihen voi olla se, että telelääketieteen yrityksissä toimivilla lääkäreillä on rajoitetusti diagnostista tietoa.

Tutkijat ehdottavatkin, että telelääketieteen yritykset parantaisivat toiminnan laatua esimerkiksi antamalla lääkäreille ajan tasalla olevaa palautetta ja tarjoamalla potilaille tietoa, joka vaikuttaa heidän vaatimuksiinsa.

Telelääketieteen laadusta on vähän tutkimusta

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa vertailtiin telelääketieteen yritysten lääkärien ja muilla vastaanotoilla toimivien lääkärien antibioottien määräämistä akuuttiin hengitystietulehdukseen.

Tutkimuksessa oli mukana 18–64-vuotiaita henkilöitä, joilla oli ollut yksi tai useampi hengitystietulehdus huhtikuun 2012 ja lokakuun 2013 välisenä aikana. Tutkimukseen ei otettu mukaan potilaiden seurantakäyntejä 21 päivän sisällä ja käyntejä, jolloin potilaalle oli määrätty antibiootteja jonkin muun diagnoosin vuoksi.

Monimuuttujamalli oli vakioitu iän, sukupuolen, kroonisen sairauden, hoitopaikan ja akuutin hengitystietulehduksen suhteen.

Telelääketieteen yrityksessä antibiootteja määrättiin 58 prosentille hengitystietulehdusta sairastavista, lääkärin vastaanotolla puolestaan 55 prosentille näistä potilaista.

Etälääkärit määräsivät antibiootteja useammin nielutulehdukseen ja keuhkoputkentulehdukseen kuin ylähengitysteiden tulehdukseen ja nenänielun tulehdukseen.

Tutkijoiden mukaan telelääketieteen palvelut lisääntyvät nopeasti, mutta tutkimusta niiden laadusta on vähän.

Kirjoittanut:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Lähde:
JAMA Internal Medicine

Kuva:
Panthermedia