Etäterapia perinteisen psykoterapian veroinen masennuksen hoidossa

Tutkijat pitävät tuloksiaan todisteena ns. telelääketieteen sopivuudesta iäkkäiden masennuspotilaiden hoitoon.

Videoyhteyden välityksellä annettava etäterapia on tuoreen tutkimuksen mukaan yhtä tehokas masennushoito kuin perinteinen kasvotusten annettava psykoterapia. Tutkimus julkaistiin Lancet Psychiatry -lehdessä.

Tutkimuksessa kaksisataa yli 58-vuotiasta vakavaa masennusta sairastavaa satunnaistettiin joko terapeutin kanssa samassa huoneessa tapahtuvaan psykoterapiaan tai videopuheluiden avulla toteutettuun etäterapiaan. Kumpikin ryhmä sai kahdeksan hoitokertaa.

Kun tutkijat arvioivat potilaiden hoitotuloksia vuoden kuluttua terapioista, he havaitsivat masennuksen parantuneen tai lievittyneen yhtä hyvin kummassakin ryhmässä. Eroja ei ilmennyt, vaikka arvioinnissa käytettiin useita eri menetelmiä.

Tutkijat pitävät tuloksiaan todisteena ns. telelääketieteen sopivuudesta iäkkäiden masennuspotilaiden hoitoon, mutta ne osoittavat myös, ettei psykoterapiamenetelmiä välttämättä tarvitse räätälöidä erikseen etäterapioita varten. Nyt tehdyssä tutkimuksessa kummatkin potilasryhmät saivat tismalleen samaa terapiaa.

Lue myös:
Terapiaa hakemassa
Miten masennuslääke vaikuttaa? 

Uutispalvelu Duodecim

Lancet Psychiatry 2015;8:693–701

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.