Eteisvärinä esiin älypuhelimella

Kilpailu kiihtyy eteisvärinän kotioloissa tunnistavien ­tuotteiden rintamalla.

Turkulaisen Precordior Oy:n kehittämä CardioSignal-­sovellus hyödyntää älypuhelimeen sisäänrakennettuja kiihtyvyysanturia ja gyroskooppia, eikä tarvitse erillistä anturia. Käytännössä mittaus tehdään selin makuulla, painamalla sovelluksen aloita-painiketta, asettamalla älypuhelin rintakehälle ja odottamalla minuutin ajan.

Pilvipalvelun avulla sovellus kertoo onko kyseessä eteisvärinä vai ei. Lääkäriä varten kehitteillä on mittaustuloksen tarkennettu näkymä.

– Suurin osa kilpailevista tuotteista perustuu joko EKG-signaaliin tai pintaverisuonten pulssiaaltoa useimmiten ranteesta mittaavaan fotopletysmografiaan. Varsinkin pintaverisuonten vaste sydämeen on hyvinkin epätarkka pohja analyyseille. Ajatuksemme on, että kansansairauden tunnistamiseen tarvittavan laitteen on oltava jokaisen ulottuvilla, kertoo Precordior Oy:n toimitusjohtaja, kardiologian dosentti Juuso Blomster.

Yritys on patentoinut gyroskoopin käyttämisen sydämen ­toiminnan mittaamiseen rintakehältä muun muassa Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Suomessa tuotteella on Valviran rekisteröinti ­lääkinnälliseksi laitteeksi.

Sovelluksen voi ostaa Google Play -kaupasta tai AppStoresta.

Kirjoittaja
Heli Mikkola
toimittaja

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 38/2019.