Evira suosittelee kuumentamaan raakamaidon

Eviran tutkimuksen mukaan yersiniabakteeri voi lisääntyä jääkaappilämpötilassa jopa parissa päivässä niin, että se sairastuttaa myös terveen ihmisen.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran uusien tutkimustulosten mukaan Yersinia pseudotuberculosis -bakteeri kykenee lisääntymään jääkaappilämpötilassa sairautta aiheuttavalle tasolle yllättävän nopeasti, jopa 2–3 päivässä, vaikka raakamaidossa olisi alun perin vain pieni määrä bakteeria. Sen vuoksi Evira suosittelee, että raakamaito käytetään mahdollisimman nopeasti ja vain kuumennettaviin ruokiin.

Evira selvitti yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa keväällä 2014 Itä-Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla raakamaitoepidemiassa sairastuneiden ihmisten saamia bakteeriannoksia. Kyse oli laajimmasta Suomessa toistaiseksi esiintyneestä raakamaitoepidemiasta, jossa sairastuneita oli 55.

Tutkimuksessa selvitettiin sairastuneiden käyttämän raakamaidon määrää ja yersiniabakteerin lisääntymisnopeutta raakamaidossa. Sairastumista aiheuttava annos osoittautui selvityksessä pienemmäksi kuin aiemmin on arvioitu. Selvityksissä todettiin myös, että riskiryhmien lisäksi myös perusterveet ihmiset voivat sairastua sellaisilla bakteerimäärillä, joita tutkitussa raakamaidossa oli.

Eviran mukaan raakamaito on aina riskituote, koska sitä ei pastöroida sen sisältämien bakteerien tuhoutumiseksi. Hyvä lypsyhygienia ja katkeamaton kylmäsäilytys vähentävät mikrobiologisia riskejä, mutta eivät poista niitä kokonaan. Kuumentamaton raakamaito on erityisen vaarallista lapsille, vanhuksille, raskaana oleville ja henkilöille, joilla on vastustuskykyä heikentävä perussairaus.

Lähde:
Evira

Kuva:
Panthermedia