Raakamaito vedettiin myynnistä

Porvoon seudulla todettu suolistotulehduksia, joiden lähteeksi epäillään raakamaitoa

Porvoon seudulla on tähän mennessä yhteensä seitsemällä henkilöllä todettu Yersinia pseudotuberculosis -bakteerin aiheuttama suolistotulehdus. Kolmella sairastuneista on lisäksi kampylobakteeritartunta. Yhden henkilön tutkimukset ovat tällä hetkellä kesken. Tartunnan lähteeksi epäillään kuumentamatta nautittua, Uljaan Tilamaito Oy:n pakkaamaa, raakamaitoa.

Tapauksen johdosta Uljaan Tilamaito Oy on ilmoittanut vetävänsä myynnistä Vapaan lehmän tilamaito -nimellä myytävää pakattua raakamaitoa. Maito on pakattu kolmen litran hanapakkaukseen. Takaisinveto koskee kaikkia eriä, joiden viimeinen käyttöpäivä on 5.4.2014 tai aikaisemmin.

Maitoa on myyty pääkaupunkiseudulla ja Itä-Uudellamaalla.

Mikäli kuluttajilla on kotonaan jäljellä Uljaan tilamaitoa, tulee maito palauttaa myymälään tai kuumentaa pakkauksen ohjeiden mukaisesti eli vähintään 15 sekunnin ajaksi 72 asteeseen ennen nauttimista. Maitoa ei tule juoda kuumentamatta.

Miten tunnistan Yersinia-tartunnan?

Yleisimmät oireet ovat kuume, ripuli ja vatsakipu. Tartuntaan voi liittyä myös niveloireita ja ihottumaa ja sen keskimääräinen itämisaika on noin viikko. Oireet voivat kestää muutamasta päivästä useisiin viikkoihin ja ne paranevat useimmiten ilman lääkehoitoa. Henkilöitä, jotka ovat nauttineet raakamaitoa ja kärsivät vastaavanlaisista oireista pyydetään olemaan yhteydessä terveyskeskukseensa.

Mikä Yersinia pseudotuberculosis-bakteeri?

Yersinia leviää yleensä saastuneiden ja riittämättömästi kuumennettujen elintarvikkeiden välityksellä. Tartunnan leviäminen ihmisestä toiseen on harvinaista. Bakteeria löytyy yleisesti luonnonvaraisista eläimistä, lähinnä piennisäkkäistä ja linnuista

Miten bakteerin tarttuminen ehkäistään?

➤ Kypsennä kaikki liha huolellisesti.
➤ Pese raa’at vihannekset huolellisesti ennen syöntiä.
➤ Säilytä kypsentämätön liha erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruoista ja valmisruoista.
➤ Vältä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita.
➤ Pese kädet, veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi niillä yllämainittuja tuotteita.
➤ Pese kädet huolellisesti ennen ateriaa, ruoanlaittoa, raa’an lihan käsittelyn ja eläinkontaktin jälkeen.

Lisätietoa aiheesta löytyy Porvoon kaupungin nettisivuilta.

Kuva:
Panthermedia