Fimea: Lääkkeiden käyttäjät tyytyväisiä lääketietoon

Tietoa toivottiin myös lääkkeen vaikutustavasta ja siitä, kuinka kauan lääkkeen käyttöä voi tai pitää jatkaa sekä lääkkeen käytöstä koituvasta hyödystä.

Fimean kyselyyn vastanneista 55 prosenttia oli sitä mieltä, että lääkkeistä on saatavilla riittävästi tietoa. Lähes 80 prosenttia kertoi tarvitsevansa tietoa lääkkeistä erityisesti silloin, kun lääkäri määrää uuden lääkkeen.

Kysymyksiä herää myös lääkkeen käytön aikana esimerkiksi silloin, kun epäilee lääkkeen aiheuttavan haittavaikutuksia, kun aloittaa uuden lääkkeen käytön kotona tai kun lukee pakkausselostetta.

Vastaajat toivoivat tietoa eniten lisää lääkkeiden turvallisuudesta, esimerkiksi tietoa yhteisvaikutuksista muiden lääkkeiden kanssa ja haittavaikutuksista.

Tietoa toivottiin myös lääkkeen vaikutustavasta ja siitä, kuinka kauan lääkkeen käyttöä voi tai pitää jatkaa sekä lääkkeen käytöstä koituvasta hyödystä.

Vastaajat kokivat eri lähteistä löytyneen tiedon pääsääntöisesti yhdenmukaiseksi. Kuitenkin neljäsosa vastaajista koki, että osa eri lähteistä löytyneestä tiedosta oli erilaista ja 3 prosenttia vastaajista, että eri tietolähteissä on täysin ristiriitaista tietoa. Näistä ristiriitaista tietoa saaneista 15 prosenttia päätti olla käyttämättä lääkettä.

Fimean kysely oli suunnattu lääkkeiden käyttäjille, ja se on osa lääkeinformaatioverkoston tekemää kehittämistyötä. Lääkeinformaatioverkoston tavoitteena on lisätä sekä kansallista että kansainvälistä moniammatillista yhteistyötä luotettavan lääkeinformaation ja siihen liittyvien palveluiden tuottamisessa, tunnetuksi tekemisessä ja niiden vaikuttavuuden arvioinnissa.

Tutkimustulokset auttavat lääkeinformaatiota kehittävää työryhmää tunnistamaan lääkeinformaation kehittämistarpeita ja niitä lääkkeiden käyttäjiä, joilla on erityinen tarve lääkeinformaatiolle. Työryhmän kehittämistoimintaa suunnataan ja priorisoidaan näiden tulosten pohjalta.

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lähde:
Fimea

Kirjoittanut:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva:
Panthermedia