Geelikynsilakasta vakavia allergisia reaktioita

Valmisteen myynti kuluttajakäyttöön kiellettiin Ruotsissa, koska sen havaittiin aiheuttavan vakavia allergisia reaktioita useille henkilöille.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoittaa akrylaatteja sisältävän Depend GelLack -geelikynsilakan käyttöön liittyvistä allergisista reaktioista. Valmisteen myynti kuluttajakäyttöön kiellettiin Ruotsissa, koska sen havaittiin aiheuttavan vakavia allergisia reaktioita useille henkilöille.

Kynsilakka sisältää kovettamattomia akrylaatteja, jotka voivat aiheuttaa sekä allergisia reaktioita iholle joutuessaan että hengitystieyliherkkyyttä. Ruotsin viranomaisten mukaan valmisteen käyttö aiheuttaa riskin ihmisten terveydelle, koska kuluttajakäytössä aineen joutumista iholle lakkauksen yhteydessä on vaikea välttää.

Tukesin kemikaalien markkinavalvontaryhmän ryhmäpäällikkö Marilla Lahtisen mukaan Suomessa vastaavia ilmoituksia on toistaiseksi tullut erittäin vähän.

– Seuraamme tilannetta tarkasti ja ilmoitamme asiasta myös EU:n komissiolle. Komissio arvioi, tulisiko tällaisia riskejä aiheuttavia aineita kieltää, tai rajoittaa niiden käyttöä EU:n kosmetiikkalainsäädännön keinoin, hän sanoo.

Lähde:
Tukes

Kuva:
Panthermedia