Glukoosisensoreista allergista kosketusihottumaa

Allergian syynä on ihoon kiinnitettävien sensorien liima-aineessa oleva ­isobornyyliakrylaatti.

Diabeteksen hoidossa käytettävien ihoon kiinnitettävien glukoosisensorien aiheuttamat kosketusihottumat näkyvät lähetteinä keskussairaaloiden ihotautien poliklinikoilla.

– Diabetesta hoitavat lääkärit ovat lähettäneet meille lisääntyvästi lapsia ja kysyvät, miksi sensori aiheuttaa ihottumaa, kertoo erikoislääkäri Jussi Liippo TYKS:n ihotautien poliklinikalta.

Ilmiö on uusi, ja vastaus kysymykseen löytyi Contact Dermatitis -lehdessä hiljattain julkaistusta tutkimusartikkelista.

Abbottin valmistaman Freestyle Libre -merkkisen glukoosisensorin liima-­aineessa allergista ihottumaa aiheuttava ainesosa on isobornyyliakrylaatti. Kirjallisuudessa on kuvattu myös muiden sensorien aiheuttamia kosketusaller­gioita. Aiheuttajana on näissä ollut toinen akrylaatti.

– Isobornyyliakrylaatti on vanhastaan tunnettu allergian aiheuttaja. Ennen se ei ole aiheuttanut ongelmia tässä mittakaavassa, Liippo kertoo.

Nyt aine on otettu mukaan kosketusallergiatesteihin.

– Kyse on viivästyneestä kosketusallergiasta, samoin kuin nikkeliallergiassa. Aineelle pitää ensin altistua. Yleensä sensorin käyttäminen sujuu ensin ihan hyvin ja sitten iho alkaa kutista ja kirvellä, Liippo kertoo.

Osa diabeetikoista on joutunut allergian takia luopumaan glukoosisensorin käytöstä.

TYKS:n ihotautien poliklinikalle on tullut kymmenkunta lähetettä ongelmaan liittyen. Osa on varmistettu isobornyyliakrylaattiallergiaksi ihotestillä, ja muutaman kohdalla tutkimukset ovat vielä kesken.

Kaikilta allergiaa ei ole löytynyt, vaan kyse on ollut sensorin aiheuttamasta lievemmästä ärsytyksestä atooppisella iholla.

Ilmoitus Valviraan ja valmistajalle

Valviraan on viime kesästä alkaen tullut 16 käyttäjäilmoitusta, jotka liittyvät 20:een eri tapaukseen. Ilmoitukset koskevat pääosin Freestyle Libre -merkkistä laitetta. Ensimmäiset ilmoitukset tulivat laitteen käyttäjiltä, jotka olivat saaneet siihen sysäyksen omassa Facebook-ryhmässään.

Ylitarkastaja Nelli Karhun mukaan on vielä vaikea arvioida, kuinka merkittävä ilmoitusten määrä on, sillä sensorien käyttäjämäärät ovat isoja.

Karhu muistuttaa, että terveydenhuollon ammattilaisilla on velvollisuus ilmoittaa havaitsemistaan tapauksista paitsi Valviraan, myös laitteen valmistajalle.

– Käyttäjät pitävät glukoosisensoreista, eivätkä halua luopua niistä vaikka iho-oireita tulisikin. Valmistaja ohjeistaa, että jos laite aiheuttaa iho-oireita, sen käytöstä on luovuttava tai pidettävä taukoa. Kyse on siis ohjeiden vastaisesta käytöstä, Karhu huomauttaa.

– Olemme selvittäneet tilannetta Suomessa ja olleet yhteydessä EU-viranomaisiin. Päävastuu asiassa on valmistajan kotimaan viranomaisilla, eli Abbott Diabetes Care UK:n tapauksessa Britannian MHRA:lla. ●

Osa diabeetikoista on joutunut allergian takia luopumaan glukoosisensorista.

Kirjoittaja:

Anne Seppänen

Toimittaja

Kuva: Alamy

Julkaistu Lääkärilehdessä 8/2018.