Hajuaistin heikkeneminen voi ennustaa vanhuksen elinikää

Riski menehtyä seurannan aikana oli selvästi suurempi osallistujilla, joiden hajuaisti oli erittäin huono tutkimuksen alussa.

Hajuaistin heikentyminen saattaa kertoa vanhuksen suurentuneesta riskistä menehtyä seuraavien vuosien aikana. Hajuaistin heikentyminen saattaakin kuvastaa elimistön ja terveydentilan laajempaa heikkenemistä.

Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa 1 200 iäkästä miestä ja naista seurattiin keskimäärin neljän vuoden ajan.

Riski menehtyä seurannan aikana oli selvästi suurempi osallistujilla, joiden hajuaisti oli erittäin huono tutkimuksen alussa. Heistä 45 prosenttia menehtyi nelivuotisen seurannan aikana, kun hyvähajuaistisista menehtyi vain 18 prosenttia.

Seurannan aikana menehtyneet olivat keskimäärin vanhempia ja sairastivat todennäköisemmin dementiaa, mutta ne eivät selittäneet hajuaistin ja kuolleisuuden yhteyttä. Myöskään monet muut tekijät kuten tupakointi, alkoholinkäyttö tai sairaudet eivät selittäneet yhteyttä, tutkijat kirjoittavat.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Annals of Neurology 2015;DOI:10.1002/ana.24447

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.