Hätäkeskus voi paikantaa soittajan mobiilisovelluksen avulla

Sovelluksesta voi olla erityisesti hyötyä tilanteissa, jossa oman sijainnin määrittäminen on vaikeaa.

Digian ja Hätäkeskuslaitoksen yhteistyössä kehittämä mobiilisovellus mahdollistaa soittajan sijaintitietojen välittymisen automaattisesti hätäkeskuspäivystäjälle. Sovellus on ilmainen ja sen voi ladata tällä hetkellä Android- ja iPhone-puhelimiin. Digian mukaan sovellus ilmestyy myös Windows-puhelimille lähiaikoina.

Sovellus perustuu satelliittipaikannukseen ja se mahdollistaa sijaintitiedon välittämisen hätäkeskuspäivystäjälle automaattisesti. Puhelin lähettää paikannussignaalia vain, kun käyttäjä tietoisesti antaa siihen luvan. Hätäpuhelu on siis soitettava aina sovelluksen kautta.

Hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Nieminen kertoo, että sovelluksessa on käytössä sama koordinaattimuoto kuin Hätäkeskuslaitoksen järjestelmissä.

Hän suosittelee sovelluksen lataamista kaikille. Siitä voi olla erityisesti hyötyä tilanteissa, jossa oman sijainnin määrittäminen on vaikeaa. Tällaisia paikkoja voivat olla esimerkiksi mökit, maantiet, saaristot ja puistot. Sovellukseen kannattaa tutustua etukäteen ja ohjata varsinkin lapsia ja vanhuksia sen käytössä.

– Kehotan kaikkia asettamaan kuvakkeen puhelimen aloitusnäyttöön niin, että sovellus on hätätilanteessa nopeasti käytettävissä, Nieminen opastaa.

Näin käytät 112 Suomi -sovellusta

➤ Etsi sovellus puhelimen sovelluskaupasta. Jos sitä ei löydy sovelluskaupasta, mene osoitteeseen www.digia.com/112suomi
➤ Lataa sovellus ja aseta se puhelimen aloitusnäyttöön. Silloin se on helposti käden ulottuvilla.
➤ Ensimmäisellä kerralla sovellukselle on annettava oma puhelinnumero. Tämän jälkeen sovellus aukeaa suoraan näkymään, josta hätäpuhelun voi soittaa
➤ iPhonessa hätäpuhelu käynnistyy "Soita 112"-nappia painamalla
➤ Android ja Windows Phone -puhelimissa joutuu lisäksi painamaan puhelimen omaa soittonappia
➤ Sovellus toimii kaikkialla Suomessa

Lue myös:
Osaatko kertoa hätäkeskukselle mökkisi koordinaatit?

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Kuvakaappaus sovelluksesta