Huonokuuloisten mielentoiminnot heikkenevät nopeammin

Huonokuuloisten mielentoiminnot heikkenevät nopeammin Kuva 1 / 1

Huonokuuloisten iäkkäiden muisti ja muut ns. kognitiiviset mielentoiminnot saattavat heikentyä nopeammin kuin muiden. Kohtalainen tai vakava kuulonheikentymä liittyy kognitiivisten mielentoimintojen huonontumiseen etenkin huonokuuloisilla, jotka eivät käytä kuulolaitetta.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tekemät havainnot perustuvat 250 keskimäärin 77-vuotiaan yhdysvaltalaisen seurantatietoihin vuosilta 1990–2013. Muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja testattiin kolmesti tutkimuksen aikana.

Testitulosten ja kuulokokeiden perusteella tutkijat totesivat huonokuuloisimpien kognitiivisten mielentoimintojen heikentyvän 20 vuoden seurannassa enemmän kuin normaalikuuloisten ikätovereiden.

Tulokset eivät paljasta, miten tarkalleen kuuloviat altistavat muistin heikkenemiselle, mutta huono kuulo saattaa edistää muistin heikkenemistä esimerkiksi haittaamalla sosiaalista elämää ja vähentämällä ihmiskontakteja ja harrastuksia, joiden tiedetään ylläpitävän muistia ja ajatustoimintoja. Huonokuuloisuus on aiemmin yhdistetty myös varsinaisen dementian riskiin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
American Journal of Epidemiology 2015;DOI:10.1093/aje/kwu.333

Kuva: Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Oletko jo lukenut nämä?

Terveyskirjasto.fi