HUS perustaa poliklinikan koronan pitkäaikaisoireista kärsiville

Poliklinikan toimintaan kytketään kliinistä ja perustutkimusta.

HUS perustaa poliklinikan koronaviruksen pitkäaikaisoireista kärsiville. Asiasta on tehty esiselvitystä ja periaatteellinen päätös.

Poliklinikan toiminta pyritään käynnistämään mahdollisimman pian. Tarkka aikataulu selviää, kun toiminnalle on saatu tilat ja moniammatillinen henkilökunta.

– Tarkkaa tietoa koronavirusinfektion pitkäaikaisista oireista kärsivien lukumäärästä alueellamme ei ole, mutta tarvetta tällaiselle toiminnalle selkeästi on, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi tiedotteessa.

Muualta maailmasta tiedetään, että noin viidesosalla koronavirusinfektion sairastaneista erilaiset oireet jatkuvat akuutin vaiheen jälkeen. Pitkäaikaisoireista kärsivät potilaat kuvaavat muun muassa uupumusta, hengenahdistusta, sydämentykytyksiä, rintakipua, lihaskipua, aivosumua, ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta.

Suomen koronavirustartunnoista suurin osa, 59 prosenttia, on todettu HUS:n alueella.

Poliklinikka toimii verkostomaisesti

Poliklinikan toimintamallit ja lähetekriteerit tarkentuvat suunnittelun myötä. Vastaanottotoiminnan tueksi rakennetaan Terveyskylään digihoitopolku.

Poliklinikka toimii verkostomaisesti: potilaita lähettävät lääkärit voivat konsultoida poliklinikan asiantuntijoita ja he puolestaan voivat konsultoida HUS:n muiden yksiköiden asiantuntijoita.

– Poliklinikan lääkäri tutkii potilaat huolellisesti ensimmäisellä käynnillä ja ohjelmoi tarvittavat diagnostiset tutkimukset, tarvittavat erikoislääkärien konsultaatiot sekä tekee yhdessä potilaan kanssa hoitosuunnitelman, kertoo ylilääkäri Helena Liira tiedotteessa.

Suunnitelmissa on kytkeä poliklinikan toimintaan vahvasti perustutkimusta Helsingin yliopistosta ja HUS:n kliinistä tutkimusta sekä verkostoitua kansainvälisesti tutkimuksen saralla.

– Kyseessä on uusi lääketieteellinen tila ja sen vuoksi tarvitaan laaja-alaista tutkimusta tiedon lisäämiseksi, sanoo Liira.

Anne Seppänen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.