HUS pitää sote-lakia sekavana

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri katsoo, että sote-lakiehdotus on koko Suomen kannalta monimutkainen. HUS hyväksyisi kuitenkin Uudellemaalle esitetyn ratkaisun.

HUS katsoo, että lakiluonnos sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaiksi on koko Suomen kannalta sekava ja monimutkainen.

Sairaanhoitopiirin hallitus toteaa kuitenkin lausunnossaan, että Uudenmaan osalta lakiluonnos on perusteltu ja turvaisi tehokkuuden erikoissairaanhoidon järjestämisessä. Sote-uudistuksen tavoitteita HUS pitää kannatettavina ja oikeansuuntaisina.

– Ydinkysymys on riittävän suuri väestöpohja. Erikoissairaanhoidon järjestäminen edellyttää useiden satojen tuhansien asukkaiden väestöpohjaa. Kaikkialla maassamme tämä ei luonnoksen mukaan tule turvatuksi, Uudellamaalla kylläkin, HUS:n lausunnossa sanotaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön sote-luonnoksessa Uudellemaalle on esitetty erillisratkaisua, jossa hallinto järjestetään kuntayhtymämallin mukaan. HUS kritisoi sitä, että lakiluonnoksessa sote-alueiden hallinto järjestetään pääsääntöisesti vastuukuntamallilla.

– HUS:n erittäin hyvä talouden ja toiminnan kehitys osoittaa kuntayhtymän olevan tehokas ja hyvin hoidettu malli. Kuntien pitäisi voida vapaasti valita kahdesta vaihtoehdosta, lausunnossa todetaan.

STM lähetti sote-uudistuksen loppuraportin lausuntokierrokselle tammikuun alussa. Kunnat ja muut toimijat kertovat näkemyksensä siitä 13. maaliskuuta mennessä.

Eduskunta käsittelee sote-lakiesitystä huhtikuussa 2014.

Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Sami Perttilä

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla