Iho kaipaa huomiota

Tänään alkaneella allergiaviikolla kannustetaan ihon hoitoon.

Allergia- ja astmaliiton kampanjoiman Allergiaviikon teemana on nyt ihonhoito. Liitto muistuttaa ihohoidon tärkeydestä. Naisista noin puolet ja miehistäkin lähes sama määrä kokee olevansa herkkäihoisia.

Liitto painottaa, että hyväkuntoinen iho ei vaadi erikoistuotteita tai lääkevoiteita. Perusvoiteilla pärjää pitkälle, jos niitä käyttää säännöllisesti ja riittävästi.

Liiton koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaan mukaan ihon jano ei sammu pienellä nokareella.

— Kuiva iho kutisee, raapiminen lisää kutinaa, iho menee rikki ja lopulta se tulehtuu. Tulehtuneen ihon hoitoon tarvitaan kortisonivoiteita. Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä, jos apteekista saatavat perusvoiteet tai mieto kortisonivoide eivät lievitä iho-oireita.

Väestöstämme 20—30 prosenttia sairastaa atooppista ihottumaa. Allergia- ja astmaliitto kehottaa terveihoisia ottamaan oppia atooppista ihottumaa sairastavilta. Heille ihonhoito on – tai sen tulisi olla – osa päivittäistä rutiinia.

Yleisen ennakkokäsityksen vastaisesti vesi ei kuivata vaan kastelee ihoa. Liitto ohjeistaakin kuivaihoisia ottamaan pitkiä kylpyjä. Uimahallin kloorivesi on syytä pestä kunnolla pois.

— Iho vettyy 15–20 minuutin kylvyssä. Loraus öljyä tehostaa kylvyn kosteuttavaa vaikutusta. Ihovoiteet taputellaan kostealle iholle. Silloin rasvaus ei kirvele ja rasvauksen teho paranee, koska se sitoo kosteuden ihoon, Vuorenmaa neuvoo.

Teksti:
Johanna Nykopp

Kuva: Panthermedia