Influenssaa sairastetaan nyt eniten Savossa

Influenssaepidemia on käynnissä. Viruslöydöksistä suurin osa on influenssa B-viruksia.

Influenssaa sairastetaan nyt joka puolella Suomea. Tartuntoja on ilmoitettu kaikista sairaanhoitopiireistä ja kaiken ikäisillä. Terveyskeskusten influenssakäyntien influenssa-aktiivisuus on runsasta Pohjois- ja Etelä-Savossa.

Suomessa on havaittu eniten influenssa B-viruksia. Niitä on havaittu kaksi kertaa niin paljon kuin A-viruksia. Suurin osa tutkituista influenssa B -viruksista edustaa tällä hetkellä influenssa B/Yamagata -kehityshaaran viruksia. A-virukset ovat olleet influenssa A(H3N2) -viruksia.

Erityisasiantuntija Niina Ikonen THL:n asiantuntijamikrobiologian yksiköstä kertoo, että tilanne voi kuitenkin vielä muuttua, joten on liian aikaista ennustaa, mikä tulee olemaan kauden valtavirus.

Muualla Euroopassa on lisäksi havaittu myös A(H1N1)pdm09-virusta.

Epidemia käynnistyi rauhallisesti

Viime kauteen verrattuna influenssaepidemia on käynnistynyt rauhallisesti.

– Viime talvena influenssahuippu koettiin jo vuodenvaihteessa, Ikonen kertoo.

Australiassa jo päättynyt influenssakausi oli harvinaisen ankara. New Scientist -lehdessä aprikoitiin viime viikolla, olisiko Eurooppaankin luvassa Australian vanavedessä nyt ankara epidemia.

Niina Ikonen arvioi, että näin ei luultavasti ole.

– Australian influenssaepidemia muistutti pikemminkin meillä viime talvena koettua epidemiaa. Uskon ja toivon, että meillä on luvassa tänä vuonna hieman kevyempi epidemia.

Influenssarokotteen teho saattaa tänä vuonna jäädä kohtalaiseksi. Kiertävät influenssa A(H3N2) -virukset poikkeavat osittain rokotteen sisältämästä viruskannasta. Lisäksi kansallisen rokotusohjelman pistettävän rokotteen suojatehon arvioidaan olevan nyt kiertäviä influenssa B/Yamagata -viruksia kohtaan heikko. Neljä viruskantaa sisältävän rokotteen ja nenäsumuterokotteen teho molempia B-viruskantoja vastaan on todennäköisesti hyvä.

Influenssaepidemian etenemistä voi seurata THL:n ajantasaisesta influenssakatsauksesta.

kirjoittaja:
Hertta Vierula
toimittaja

kuva: Fotolia

Julkaistu Lääkärilehden verkossa.