Influenssaepidemia on käynnistynyt

Influenssaepidemia on meneillään Suomessa. Liikkeellä on kolmea kausi-influenssavirusta.

Influenssaepidemia on meneillään Suomessa. Liikkeellä on kolmea kausi influenssavirusta, jotka ovat A(H3N2), A(H1N1) ja B-virus. Epidemian voimakkuutta ei vielä pysytä ennustamaan.

Kausi-influenssarokotus tehoaa influenssaviruksiin hyvin. Käytössä olevat antigeenitutkimukset (kuten pikainfluenssatestit) tunnistavat A(H3N2)-viruksen ja B-virukset, mutta sikainfluenssavirus A(H1N1):n huonosti. Sikainfluenssaviruksen diagnosoimiseksi herkempi PCR-testi on toimivampi ja sitä voidaan käyttää vaikeaa hengitystieinfektiota sairastavien potilaiden tai riskiryhmien diagnosoimiseen, kertoo HUS.

Suomessa on saatavilla kaksi spesifiä influenssaviruslääkkettä: tablettimuotoinen oseltamiviiri ja inhaloitava tsanamiviiri. Lääkkeet lyhentävät influenssan kestoa noin 1–1,5 vuorokaudella, kun lääkitys aloitetaan viimeistään 48 tunnin kuluttua oireiden alusta. Lääkkeet tehoavat sekä influenssa A- että B-viruksiin. Influenssalääkkeellä suositellaan hoitamaan erityisesti vakavaan tautimuotoon sairastuneet, perussairautensa vuoksi vakavalle sairaudelle alttiina olevat ja raskaana olevat, kertoo THL.

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.