Itä-Suomen yliopistoon potilasturvallisuuden professuuri ja tutkimuskeskittymä

Itä-Suomen yliopistoon Kuopion kampukselle perustetaan uusi hoidon vaikuttavuuden ja potilasturvallisuuden tutkimuskeskittymä. Sen yhteyteen tulee myös Suomen ensimmäinen potilasturvallisuuden määräaikainen professuuri.

Itä-Suomen yliopistoon Kuopion kampukselle perustetaan uusi hoidon vaikuttavuuden ja potilasturvallisuuden tutkimuskeskittymä. Sen yhteyteen tulee myös Suomen ensimmäinen potilasturvallisuuden määräaikainen professuuri.

– Potilasturvallisuuteen liittyvät kysymykset ovat nousussa maailmalla. Suomessa on ollut yksittäisiä alan tutkijoita, mutta koordinoitu informaatio, systemaattisempi tutkimus ja tutkijoiden kansainvälinen verkottuneisuus on vielä puuttunut. Kokoamalla tänne osaajien ydinjoukon saamme koottua tietoa, jota voidaan hyödyntää sairaaloissa, terveyskeskuksissa ja terveyspolitiikan päätöksenteossa, hankkeen johtaja, dekaani Juha Kinnunen kertoo.

Tutkimuskeskittymän tavoitteena on tutkia monipuolisesti hoitojen vaikuttavuutta ja potilasturvallisuutta. Keskittymää varten rekrytoidaan loppuvuoden aikana professori, kehitysjohtaja ja kaksi tutkijatohtoria. Lahjoitusprofessori tulee aluksi määräaikaisena vuosiksi 2013–2015.

– Alalla on niin paljon tutkimustiedon, koulutuksen ja asiantuntijuuden tarvetta, että osaamiskeskittymälle on tilausta myös pysyvästi, hän sanoo.

Arvioiden mukaan joka kymmenes potilas kokee jonkinlaisen potilasturvallisuuteen liittyvän haittatapahtuman suomalaisessa terveydenhuollossa. Yli kolmannes hoitovirheistä liittyy lääkitysvirheisiin. Turvallisuusriskien ennakointi voisi estää jopa puolet haittatapahtumista.

– Meidän tulee pystyä tukemaan turvallisuuskulttuurin parantamista koko terveydenhuollon kentällä, kaikissa ammattiryhmissä ja kaikessa toiminnassa, Kinnunen sanoo.

Keskittymän tarjoamaa potilasturvallisuuden opetusta aiotaan tarjota yliopiston opiskelijoille ja verkkokursseina koko maahan.

Tutkimuskeskittymän toiminta käynnistetään Euroopan aluekehitysrahaston rahoituksella. Yhteistyössä on mukana muita yliopistoja ja tutkimuslaitoksia sekä sosiaali- ja terveysministeriö. Potilasturvallisuuden professuuria rahoittavat Pohjois-Savon kehittämisrahasto ja Kuopion kaupunki.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Pixmac

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.