Järjestöt julistivat lasten mielenterveyden kansallisen hätätilan Yhdysvalloissa

Ongelmat ovat kasvaneet huimasti korona-aikana.

Kolme lasten terveyteen liittyvää yhdysvaltalaista järjestöä, American Academy of Pediatrics (AAP), American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (AACAP) ja Children`s Hospital Association, ovat julistaneet maahan lasten mielenterveyden kansallisen hätätilan.

Järjestöjen mukaan koronapandemia on lisännyt jo ennestään erittäin kuormittuneiden lasten mielenterveydenpalveluiden taakkaa.

Yhdysvalloissa 5–11-vuotiaiden lasten mielenterveyteen liittyvien päivystyskäyntien määrä kasvoi 24 prosenttia maalis-lokakuussa 2020. 12–17-vuotiaiden nuorten kohdalla kasvua oli 31 prosenttia.

Alkuvuonna 2021 epäiltyihin itsemurhayrityksiin liittyvät päivystyskäynnit kasvoivat 51 prosenttia 12–17-vuotiailla tytöillä verrattuna samaan ajanjaksoon vuonna 2019.

Monet lapset ovat myös jääneet korona-aikana ilman huoltajaa. Huhtikuusta 2020 kesäkuuhun 2021 yli 140 000 lasta Yhdysvalloissa koki vanhemman tai huoltajana toimineen isovanhemman kuoleman. Riski oli suurempi etnisiin vähemmistöihin kuuluvilla lapsilla.

– Olemme huolissamme siitä, että masennus, ahdistus, traumat, yksinäisyys ja itsetuhoisuus ovat huimassa nousussa nuorten keskuudessa. Sillä on pysyviä vaikutuksia heihin, heidän perheisiinsä, yhteisöihinsä ja kaikkien meidän tulevaisuuteen, sanoi AACAP:n puheenjohtaja Gabrielle A. Carlson tiedotteessa.

Järjestöt vaativat pikaisia muutoksia päättäjiltä. Heidän mukaansa esimerkiksi liittovaltiotason rahoitusta sekä työvoimaresursseja tulee lisätä, jotta kaikilla lapsilla ja perheillä olisi pääsy mielenterveyden palveluiden pariin.

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.