Jatkossa nikotiinipussit määriteltäisiin nuuskaksi

Nikotiinipussivalmisteita ei voida enää luokitella lääkkeiksi, toteaa Fimea.

Fimean käsityksen mukaan kuluttajat käyttävät nikotiinipusseja pääasiassa perinteistä tupakkanuuskaa vastaavalla tavalla päihteenä.
Adobe/AOP
Fimean käsityksen mukaan kuluttajat käyttävät nikotiinipusseja pääasiassa perinteistä tupakkanuuskaa vastaavalla tavalla päihteenä.

Kaikkia nikotiinipussivalmisteita ei voida enää luokitella lääkkeiksi, arvioi Fimea.

Nikotiinipusseilla tai nikotiininuuskalla tarkoitetaan nikotiinia sisältävää ja annospusseihin pakattua tuotetta, joka ei kuitenkaan sisällä tupakkaa. 

Nikotiinipussit täyttävät pääsääntöisesti tupakkalain määritelmän tupakan vastikkeesta. Tämä on määritelty olemaan käyttötarkoitukseltaan tupakkatuotetta vastaavaa tuote, joka ei sisällä tupakkaa.

Kunkin nikotiinipussin yksilölliset ominaisuudet määrittävät, onko kyseessä tupakan vastike ja mitä lakia siihen sovelletaan.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on jo aloitettu tupakkalain päivittämisen valmistelu. Tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotuksen mukaan nikotiinipusseja koskisi sama sääntely kuin perinteistä nuuskaa. Tämä tarkoittaisi nikotiinipussien myyntikieltoa sekä maahantuontia koskevia rajoituksia, tiedottaa Valvira.

Mikä nikotiinipussi?

Nikotiinipussit ovat suuhun laitettavia annospusseja, jotka sisältävät nikotiinia. Pussit eivät sisällä tupakkaa. Nikotiinipusseja voi ostaa kaupoista ja kioskeista. Niitä käytetään yleensä nuuskan tavoin. Nikotiinipussit aiheuttavat muiden nikotiinituotteiden tapaan helposti riippuvuutta.

Alkuperäinen juttu on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.