Joka neljäs on kiinnostunut vaihtamaan sote-palveluntuottajaa

Valinnanvapauskokeilujen mukaan suomalaiset haluavat vertailla etenkin jonotusaikoja.

Enemmistö suomalaisista on tyytyväisiä nykyisiin perusterveydenhuollon palveluihin eikä ole kiinnostunut vaihtamaan palveluntuottajaa. 23 prosenttia eli lähes neljännes on kuitenkin vaihtanut tai harkitsee vaihtavansa palveluntuottajaa.

Tämä käy ilmi laajentuvaa valinnanvapautta testaavilla kokeilualueilla tehdyistä kyselyistä. Kokeilualueita ovat Hämeenlinna, Jyväskylä, Tampere ja Ylä-Savo. Keski-Uusimaalla kokeilu alkaa toukokuussa.

Vaihtohalukkuus oli suurinta Hämeenlinnassa ja vähäisintä Jyväskylän kokeilualueella. Hämeenlinnalaisista 29 prosenttia oli vaihtanut terveyskeskuspalvelujen tuottajaa tai harkitsi sen vaihtoa.

Kaikilla alueilla ihmisiä kiinnosti vertailla etenkin jonotusaikoja. Myös hinta oli vertailussa keskeinen tekijä. Tärkeimpiä odotuksia olivat nopeampi hoitoon pääsy ja asioiden saaminen kerralla kuntoon.

Palveluntarjoajan kotimaisuus koettiin tärkeäksi erityisesti Hämeenlinnassa ja Ylä-Savossa. Tamperelaisilla korostui jonkin verran hinnan merkitys sekä se, että saa itse valita ja vaihtaa palvelujen tarjoajaa.

Yksilöllinen tai kokonaisvaltainen hoito, asioinnin vaivattomuus, hoidon ja palvelun monipuolisuus sekä neuvonta olivat naisille tärkeämpiä kuin miehille.

Valinnanvapauskokeiluissa on mukana noin 341 000 ihmistä. Kokeilut ovat osa sosiaali- ja terveysministeriön palvelusetelikokeilua sekä sote-uudistusta. Sitran teettämät kansalaiskyselyt toteutti Kantar TNS.

Lisätietoa Sitran kyselyistä

kirjoittaja:
Miia Soininen
toimittaja

kuva: Kaisa Sirén

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.