Joka toinen lääkäri meni läpi

Lääkärit menestyivät kuntavaaleissa selvästi paremmin kuin muut ehdokkaat. Yksi syy on sote.

Lähes joka toinen lääkäriehdokas tuli valituksi kuntavaaleissa. Lääkärit pääsivät läpi selvästi paremmin kuin ehdokkaat keskimäärin. Kaikista ehdokkaista valtuustoon pääsi reilu neljännes.

Turun yliopiston dosentti ja Poliittiset kuplat -hankkeen johtaja Arttu Saarinen arvioi, että yksi syy lääkärien suosioon voi olla pinnalla oleva sote-uudistus.

– Lääkäri saa ääniä ammatin takia. Kärki omassa vaalityössä on voinut olla sote-asioissa, ja sote oli vaalikeskusteluissa paljon esillä, Saarinen sanoo.

Erityisesti SDP ja vasemmistoliitto toivat sotea esiin ja kritisoivat hallituksen ajamaa valinnanvapauden laajentamista.

– Tämä oli opposition vaalitaktiikkaa, sopiva kärki, jolla pystyttiin haastamaan hallituspuolueita. Luulen, että lääkäriehdokkaat hyötyivät tilanteesta.

Koulutettu äänestää lääkäriä

Valtuustopaikan sai 104 lääkäriehdokasta 8 suurimmasta puolueesta. Lääkäreitä oli niissä ehdolla yhteensä 213.

Kaikkiaan vaaleissa oli 33 618 ehdokasta, joista paikan sai 8 999.

Ketkä lääkäreitä äänestivät?

– Ihmiset äänestävät tutkimusten mukaan itsensä kaltaisia henkilöitä. Korkeasti koulutetut äänestävät korkeasti koulutettuja, eivätkä lääkärit ole tässä poikkeus, Saarinen jatkaa.

Lisäksi lääkärit voivat saada ääniä muilta terveydenhuollon ammattilaisilta, jotka kokevat, että lääkärit ajavat myös heidän etujaan.

Puoluejakauma on odotettu

Eniten lääkäriedustajia sai kokoomus (38), toiseksi eniten keskusta (16) ja kolmanneksi vasemmistoliitto ja vihreät (12).

Kristillisdemokraatit saivat 11 lääkäriedustajaa ja sosiaalidemokraatit 8. Perussuomalaisista läpi meni 4 ja RKP:n listoilta 3 lääkäriä.

Tulos ei yllätä Arttu Saarista.

– Ihan oletettu se on. Lääkäreille tekemäni kyselyn mukaan oikeistolainen tai keskusta-oikeistolainen maailmankuva on lääkäreillä yleisempi kuin vasemmistolainen.

Saarinen toteaa, että korkeasti koulutetut kaikissa ammattiryhmissä ovat enemmän oikealla kuin vasemmalla.

– Vihreät ovat siinä välissä, ja sen kannattajissa on yhtä paljon korkeasti koulutettuja kuin kokoomuksessa.

Lähes kaikki läpi vasemmistoliitosta

Helpoimmin lääkäri pääsi läpi vasemmistoliiton listoilta: 86 prosenttia lääkäriehdokkaista sai paikan. Tiukin seula oli RKP:ssa, jonka lääkäriehdokkaista reilut 27 prosenttia valittiin.

Toiseksi helpoimmin paikka irtosi kokoomuksen lääkäriehdokkaille, joista läpi meni vajaat 59 prosenttia.

Syitä läpimenon helppouteen tai vaikeuteen on paljon. Jos puolueella on paljon lääkäriehdokkaita, äänet hajaantuvat ­lääkärien kesken – ja päinvastoin. Myös alueelliset tekijät ja äänikuninkaiden ja -kuningattarien vetoapu vaikuttavat.

Lääkäreillä niukka miesenemmistö

Naisten osuus lääkärivaltuutetuissa on suurempi kuin valtuutetuilla keskimäärin. Läpi päässeistä lääkäreistä naisia on 46 prosenttia, miehiä 54.

Koko maan uusista valtuutetuista naisia on 39 prosenttia ja miehiä 61.

Kaikki perussuomalaisten ja RKP:n lääkärivaltuutetut ovat kuitenkin miehiä ja vihreillä yhtä lukuun ottamatta naisia.

Asiantuntijaa kuunnellaan nyt

Mitä äänestäjät nyt odottavat lääkäri­valtuutetuilta, Arttu Saarinen?

– Esimerkiksi käytännön ja hallinnon sote-asiantuntemusta. Julkisen keskustelun perusteella sote on tällä hetkellä hivenen solmussa.

Saarisen mukaan lääkärit pystyvät vaikuttamaan terveydenhuollon asioihin kunnissa, vaikka terveydenhuolto siirtyy kunnista maakuntien vastuulle.

– Maakuntatasolla on vielä paljon avoimia kysymyksiä, joihin lääkärien asiantuntemuksella pystyy varmasti vaikuttamaan.

Erityisosaaminen näkyy kuntapolitiikassa vahvasti.

– Kun valtuutetulla on lääkärin koulutus taustalla, kyllä häntä varmasti kuunnellaan sote-asioissa.

Uusi kaupunginvaltuutettu Miila Halonen tarttuu syrjäytymiseen

Vasemmistoliiton uusi keravalainen kaupungin­valtuutettu, Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen iloitsee läpimenostaan 253 äänellä. Samalla hän tuntee haikeutta siitä, että porukalla tehty hyvä vaalikampanja on ohi.

Halonen on todella yllättynyt äänisaaliista, joka oli kymmenenneksi suurin Keravalla.

– Myös puoleen kannatuksen lisääntymiseen voi olla tyytyväinen. Vaalituloksessa on paljon pureskeltavaa. Tapahtui monia iloisia, mutta myös hämmentäviä asioita.

Halonen haluaa, että Keravan kaupungin­valtuustossa puhutaan vastedes eriarvoistumisesta ja syrjäytymisestä erilaisin äänen­painoin kuin tähän asti. Hän toivoo, että uhkakuvia luova ja toivoton ­keskustelu muuttuu ­syvemmän ymmärryksen puheeksi.

– Syrjäytymisen ja eriarvoistumisen ­taustoista pitää puhua ja niiden ­monitekijäisyys täytyy ymmärtää. Ilmiöiden syyt ovat syvällä lapsuudessa, mutta niitä voidaan ehkäistä ennalta.

Kokoomus sai eniten lääkäriedustajia

Kokoomus38

Keskusta16

Vasemmistoliitto12

Vihreät12

Kristillisdemokraatit11

SDP8

Perussuomalaiset4

RKP3

Yhteensä103

Kirjoittajat:
toimittajat
Tuomas Keränen, Ulla Toikkanen, Heli Väyrynen

Kuva: Sami Perttilä

Juttu on julkaistu Lääkärilehdessä 15-16/2017.

Artikkelia on päivitetty 6.6.2017. Lukuihin on lisätty yksi vihreiden valtuutettu.